ODS: Nabízíme vládě pomocnou ruku při řešení bezpečnostní situace

22.03.2016 19:05

Občanští demokraté budou na dnešní schůzi Sněmovny požadovat od vlády představení konkrétních opatření k tomu, aby naše země zůstala bezpečná. ODS také trvá na tom, aby Andrej Babiš vysvětlil pochybnosti ohledně financování farmy Čapí hnízdo. Pokud tak neučiní, musí ho premiér Sobotka odvolat z funkce.

ODS: Nabízíme vládě pomocnou ruku při řešení bezpečnostní situace
Foto: ODS
Popisek: ODS

 „Odsuzuji útoky na bruselském letišti a v metru. Zároveň bych chtěl vyjádřit soustrast rodinám obětí a celé Belgii. Věřím, že naše země je připravena v případě potřeby nabídnout pomoc. Dnes není prostor pro zbytečné hádky, musíme jednat společně v zájmu bezpečí všech našich občanů. Vidíme, že migrace zhoršuje bezpečnostní situaci. Vláda musí mít na prvním místě na mysli bezpečnost českých občanů, proto znovu apelujeme na to, aby vláda lépe informovala Sněmovnu tak, jak ji k tomu zavazuje její usnesení a prezentovala svá konkrétní řešení. Doposud jsme byli bohužel svědky pravého opaku. Útoky v Bruselu nám brutálně připomenuly to, co dlouho říkáme: že jsme ve válce, kterou nám vyhlásil radikální islám a podle toho musíme jednat,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

„Vzhledem k nesrovnalostem ohledně financování Čapího hnízda jsme se rozhodli svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Ministr financí Babiš vstupoval do politiky s étosem protikorupčního bojovníka, který chce bojovat proti společenským nešvarům. Již tehdy jsme upozorňovali na jeho permanentní střet zájmů. Andrej Babiš zatím nedokázal vyvrátit podezření na dotační podvod v kauze Čapí hnízdo a každým dalším výrokem se zaplétá do nedůvěryhodných vyjádření. Řešení je teď na ministru Babišovi a premiéru Sobotkovi. Pokud Andrej Babiš celou kauzu věrohodně nevysvětlí, nemůže následovat nic jiného, než že ho premiér Sobotka odvolá z funkce ministra financí. Už to není jen kauza ministra Babiše, ale neřešená kauza Čapí hnízdo činí nedůvěryhodnou celou Sobotkovu vládu," doplňuje předseda ODS Petr Fiala.

„V kontextu dnešních událostí nesmíme přistoupit na rétoriku populistů a radikálů. Musíme chtít konkrétní odpovědi na otázky, musíme o problémech hovořit otevřeně. Vadí nám, že předseda vlády si nevyžádal mandát ke společnému jednání na summitu předsedů vlád, kde se řešily zásadní otázky bezpečnosti. Odmítáme například liberalizaci vízového styku s Tureckem. Jsme přesvědčeni, že předsedové evropských vlád měli získat důkaz, že Turecko je schopno zastavit pašeráky, že tato země přistupuje ke spolupráci vážně. Zásadní otázkou také je, zda jednotlivé státy Schengenu chrání vnější hranici. Státy, které tyto závazky neplní, nesmí být členy tohoto společného prostoru,“ doplňuje poslankyně Miroslava Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!