Okamura: Koalice neusiluje o reálně použitelné referendum

18.02.2014 10:22

Prohlášení před hlasováním o důvěře vlády.

Okamura: Koalice neusiluje o reálně použitelné referendum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

V souvislosti s dnešním hlasováním o důvěře vládě jsme požádali předsedy všech tří koaličních stran, aby veřejně deklarovaly, zda podpoří skutečně funkční zákon o referendu, to znamená takové referendum

- jehož vyhlášení v praxi nebude znemožněno vysokým počtem podpisů potřebných pro iniciaci referenda nebo jinou formální kličkou
- jeho platnost, tak jako dnes u všech jiných typů voleb do Sněmovny, kraje, obce a Senátu nebude vázaná  počtem voličů
- a otázky v referendu budou omezeny pouze jejich ústavností, kterou bude přezkoumávat Ústavní soud

Šlo nám o jediné, aby takové referendum bylo skutečně funkční, reálné a v podobě, která by lidu České republiky umožnila vykonávat vládu ve své zemi, tak jak o tom hovoří i Ústava, kde je jasně napsáno, že "Ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo." 

Jestliže občané jsou pro poslance a senátory dost moudří na to, aby je volili, věřím, že poslanci a senátoři přiznají lidem také inteligenci na to, že jsou schopni v některých  případech hlasovat i sami o sobě a zákonech, které se jich týkají.

Vládní koalice si je vědomá ústavní mezery i přání a práv občanů naší země a proto bezesporu nějaký návrh zákona o referendu připraví a předloží.

Dnes je však už zcela jasné, že jejich záměrem není naplnit ducha Ústavy a demokratické principy a svěřit kontrolní moc nad politiky občanům, ale že jde jen o formální položku v jejich vládním programu - tedy, že z donucení referendum nějaké bude, ale že nehodlají přistoupit na to, aby takové referendum bylo v praxi pro občany reálně použitelné.

Ze všech tří koaličních stran zareagoval na naši žádost jediný Andrej Babiš z hnutí ANO, který byl ochotný se bavit i o parametrech referenda, bohužel ale neměl mandát od celé koalice. Rád bych nicméně ocenil, že je zde jedna slušná strana, která na žádost o vyjádření také odpoví.

V takovém případě ale nemůžeme dát celé vládě důvěru. Našim voličům jsme zcela jasně deklarovali, že podpoříme takovou koalici, která podpoří skutečně funkční zákon o referendu.

Chceme dát možnost vládě pracovat a být konstruktivní, proto poslanci hnutí Úsvit odejdou při hlasování o důvěře vládě ze sálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

16:14 Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.