Okamura: Miliony občanů jsou mnohem hůře manipulovatelní než pár stovek zákonodárců

28.01.2014 18:14

Na dnešní tiskové konferenci jsme představili finální verzi zákona o referendu, kterou dnes vložíme do systému k projednání do Poslanecké sněmovny

Okamura: Miliony občanů jsou mnohem hůře manipulovatelní než pár stovek zákonodárců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Dovolte nám oficiálně oznámit, že dnes po zapracování všech potřebných připomínek do Sněmovny odevzdáváme finální návrh zákona o celostátním referendu. Současně tuto aktuální finální podobu návrhu posíláme všem poslancům a senátorům. Tento návrh samozřejmě ihned rozešleme i všem relevantním médiím a zveřejníme jej také pro veřejnost.

Bude dobré připomenout, že nejde v základu o náš návrh, ale o návrh z dílny ČSSD, který jsme v podstatě jen modifikovali podle parametrů lichtenštejnského a švýcarského vzoru. To znamená, že by tak jako v těchto špičkových vyspělých zemích měli mít občané právo rozhodovat - v případě, že budou občané sami chtít - v podstatě o čemkoliv s tím, že otázka pro referendum NESMÍ směřovat ke změně podstatných náležitostí demokratického právního státu, jakož ani ke zrušení nebo omezení ústavně zaručených základních práv a svobod nebo k rozhodnutí, které by bylo v rozporu se závazky, jež pro Českou republiku vyplývají z mezinárodního práva, nebo k zásahu do výkonu moci soudní.

Na přípustnost otázek v referendu bude dohlížet Ústavní soud, který má pravomoc případně referendum odporující těmto principům nepovolit.

Návrh na vyhlášení referenda bude oprávněna prezidentu republiky podat občanská iniciativa na základě petice o 100 tisících podpisů nebo skupina nejméně 50ti poslanců či skupina nejméně 33í senátorů. Počet 100 tis. podpisů považujeme, vzhledem k zahraničním modelům, za dostatečný počet pro prokázání palčivosti dané otázky.

Jsou-li splněny podmínky pro vyhlášení referenda, stanovené tímto ústavním zákonem, prezident republiky vyhlásí referendum ve lhůtě tak, aby se konalo nejdříve 6 měsíců a nejpozději rok ode dne, kdy prezident republiky referendum vyhlásí. To je z důvodu dostatečného času na přípravu a také celospolečenskou diskusi, aby mohli občané rozhodnout uvážlivě a kvalifikovaně. Rozmezí pro vyhlášení referenda by mělo být dostatečně dlouhé také z toho důvodu, aby se mohlo hlasovat eventuálně o více otázkách, které se posbírají a pak hlasují najednou - ideálně tak, jak námi navrhovaný zákon upravuje, současně s dalšími volbami, pakliže v daném období jsou.

Aby byla omezena mediální manipulace a populismus, stanovíme, že v době začínající 60tým dnem a končící 48 hodin před zahájením hlasování se vyhradí pro referendum v Českém rozhlase celkem 5 hodin a v České televizi 5 hodin vysílacího času, který se bezplatně rozdělí rovným dílem mezi navrhovatele a oponenty. Tento konkrétní paragraf by sice patřil spíše do prováděcího zákona, ale připojili jsme ho proto, že chceme, aby bylo zcela zřejmé, že bude vždy čas i mediální prostor na diskusi nad každou otázkou v referendu, aby občané měli co nejobjektivnější informace a čas na přemýšlení.

Další důležitou změnou oproti návrhu ČSSD je samotný princip platnosti referenda - náš návrh, tak jak tomu je obvyklé ve světě, není omezený volební účastí. A není třeba při tom odkazovat na svět - také u nás jsou všechny volby do Parlamentu, jakož i volby komunální a evropské platné bez ohledu na volební účast. Prosil bych proto zvlášť ty členy Parlamentu, kteří byli zvoleni marginálním počtem hlasů (což se týká například všech senátorů), aby zvážili své námitky, protože by tím v prvé řadě zpochybnili svůj mandát. Žádný zákonodárce, žádná strana ani prezident nebyli zvoleni nadpoloviční většinou oprávněných voličů, také vládní koalice zastupuje jen menšinu oprávněných voličů. A senátoři byli většinou zvoleni v druhém kole volby třeba jen 10% hlasů oprávněných voličů.
Principiálně vycházíme z toho, co již tedy dávno platí a to, že ten kdo nehlasuje, tak hlasuje také, jelikož tím říká, že je mu jedno, jaký bude výsledek a souhlasí s ním, ať je jakýkoliv.

Nejčastější výtkou k referendu je, že jsou občané hloupí a manipulovatelní. Tady máme zásadní připomínku, že podle našeho názoru jsou miliony občanů mnohem hůře manipulovatelní než nějakých pár stovek zákonodárců.

Děkuji za pozornost.
Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit přímé demokracie

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…