Okamura: Političtí trafikanti dostávají zelenou, odbornost půjde opět stranou

27.08.2014 11:31

Co se týče služebního zákona, musíme bohužel konstatovat, že k odpolitizování státní správy nedojde. Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL našla spolu s TOP09 a ODS průsečík společných zájmů – a to, aby nadále státní správu řídily politické sekretariáty. Všech pět těchto stran odmítlo dlouhodobou garanci profesionální státní správy.

Okamura: Političtí trafikanti dostávají zelenou, odbornost půjde opět stranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Výsledná podoba služebního zákona, na které se dohodly vládní strany spolu s ODS a TOP09, znamená, že obsazení postů ve státní správě bude řídit ta která vláda, která bude zrovna u koryta. Političtí trafikanti dostávají zelenou a odbornost půjde opět stranou. Provádí se politická hra podle hesla „vlk se nažere a koza zůstane celá“.

Ve finálně dohodnutém návrhu nejde tedy o odpolitizování státní správy, ale pouze o jiný systém jejího řízení zájmovými skupinami stojícími za jednotlivými politickými uskupeními.

Vrácení do 2.čtení nyní podpoříme, jelikož si myslíme, že je ho třeba jako takový dopracovat a pokusíme se prosadit alespoň dílčí pozměňovací návrhy. Vrácení do 2.čtení jsme ostatně ve Sněmovně jako během projednávání sami navrhli. A počkáme na finální znění zákona. Přičemž sděluji, že pakliže nedojde ke změně, tak Úsvit nemůže v závěrečném hlasování podpořit stávající podobu dohody vládní koalice, ODS a TOP09, protože tato dohoda neobsahuje ani jeden z možných mechanismů garance dlouhodobé profesionality naší státní správy.
 
Hnutí Úsvit není součástí této pseudoopoziční smlouvy, která má zajišťovat politickou kontrolu ve státní správě. Chceme požádat média, politické komentátory a politology až budou číst návrh služebního zákona, aby také zkusili číst mezi řádky...

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.