Okamura (SPD): Euro je tikající časovaná bomba

10.01.2019 20:27

Komentář na facebookovém profilu k budoucnosti projektu společné měny EU

Okamura (SPD): Euro je tikající časovaná bomba
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Euro je tikající časovaná bomba, která brzy vyletí do povětří a zničí celý projekt EU, uvedl tvůrce měny a ekonom Otmar Issing ve svém pro mnohé překvapivém varování. Měna euro je dle jeho názoru v současnosti tak problematická, že nepřežije další globální finanční krizi bez ohledu na to, jak velká bude politická vůle měnu zachránit.

Co k tomu dodat? Hnutí SPD je jedinou stranou v Parlamentu, která odmítá přijmout euro. Ještěže nemáme euro, jinak bychom „vyletěli do povětří“ i my. Například předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že ODS prosazuje přijetí eura, až to bude pro ČR výhodné. Výhodnost však neupřesnil. Také Andrej Babiš mluví ve stejném duchu a plánuje v budoucnu přijetí eura.

Nezbývá než s ekonomem Otmarem Issingem souhlasit. Euro je politický, nikoli ekonomický projekt. Eurozóna není optimální měnovou zónou a jedna stejná měna jako euro nemůže vyhovovat Němcům, Italům, Řekům, Slovákům či Portugalcům. Mít svou vlastní měnu a měnovou politiku je důležitý nástroj pro to, aby ekonomika a stát mohly reagovat na různé impulsy a hospodářství se jim mohlo přizpůsobit.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V eurozóně je navíc běžné, že se nedodržují Maastrichtská kritéria a nastává tak totální chaos. Nedodržovaly je dokonce ani Francie a Německo. Z měnové unie se stala dluhová unie, kdy jedny státy musí ručit za jiné a občané těchto států musí ručit i za krachující banky. Díky tomu, že nemáme euro, nemusíme vydávat stamiliardy na záchranné mechanismy a občané se nemusí bát o své úspory.

Rozpad eurozóny lze předpokládat. Musíme se na to připravit. Je zde šance, že Česká republika a střední Evropa bude oázou bezpečí s stability v požáru islamizace a ekonomické krize, který zachvátí západní Evropu.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stajnura řekl, že by Česká republika měla přijmout euro, až to bude pro ni výhodné. My v SPD říkáme, že euro pro nás z výše uvedených důvodů nebude výhodné nikdy. Euro zásadně odmítáme stejně jako současnou Evropskou unii a jsme jediná relevantní politická síla, která nabízí občanům referendum o vystoupení z EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…