Okamura (SPD): Na konkrétním příkladu vidíme, jak vláda neustále obelhává občany

06.06.2017 16:29

Projev na 57. schůzi sněmovny 6. června 2017:

Okamura (SPD): Na konkrétním příkladu vidíme, jak vláda neustále obelhává občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové, dovoluji si opět navrhnout jen letos již po jedenácté, abychom konečně přijali zákon o celostátním referendu. Navrhuji to tady ve Sněmovně opakovaně již téměř čtyři roky a vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL mi můj návrh neustále zamítá, přestože přijetí tohoto zákona sama vláda také slíbila lidem v programovém prohlášení. Skutečnost je taková, že ani Bohuslav Sobotka, ani Andrej Babiš, ani Pavel Bělobrádek, ani Miroslav Kalousek, ani Petr Fiala z ODS nechtějí demokracii. A nemluvím jen o referendu. Zamítli jste mi tady ve Sněmovně i náš návrh na osobní hmotnou odpovědnost ministrů a hejtmanů a také jste zamítli náš návrh na přímou volbu a odvolatelnost politiků.

Ale zpátky k zákonu o referendu. Tady na tomto konkrétním příkladu všichni vidíme, jak vaše vláda jen neustále obelhává občany. Vždycky něco slíbíte, dokonce písemně, vzájemně tento slib veřejně podepíšete, a pak se na to samozřejmě vykašlete. A úplně nakonec se ještě navíc mezi sebou vždy pohádáte o tom, kdo víc lže a krade. Předvádíte skutečně tristní politickou komedii, za kterou vás občané velmi draze platí. Když se nad nesplněnými vládními sliby zamyslíme, tak je jich dlouhá řada, a výsledek vašeho čtyřletého vládnutí je nakonec to, že lidem reálně nezbývá v jejich peněženkách o nic více, než tomu bylo za předešlé vlády Miroslava Kalouska a ODS. Důchodcům dokonce po zdražení zbývá ještě méně, tedy de facto nic.

Vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL totálně zklamala. Neudělali jste důchodovou reformu, takže důchodci živoří. Nevyřešili jste ani systém exekucí, ani lichvu. Nevyřešili jste podporu rodin s dětmi, takže se nadále mladé pracující rodiny bojí mít více dětí. Zásadně jste také zbyrokratizovali podnikání. Za vaší vlády se zásadně zhoršila bezpečnost, takže po ulicích chodí vojáci a policisté se samopaly. Lidé mají čím dál větší obavy ze zhoršující se dostupnosti zdravotní péče. A také výsledky českých školáků se v mezinárodním srovnání zhoršují.

A dovolte mi krátce ještě dodat pár vět k tvrzením obhájců Andreje Babiše, že prý byl dobrý ministr financí, protože měl v roce 2016 přebytkový rozpočet. Každý průměrně vzdělaný ekonom přece ví, že je to celé jinak. Přebytek rozpočtu Andrej Babiš přece vůbec neplánoval a vznikl kvůli malým investicím státu a vysokým platbám z fondu Evropské unie. Investice státu samozřejmě dlouhodobě zastavit nelze, takže letos se čeká opět rozpočtový deficit, tedy ztráta, a to přesto, že Andrej Babiš a hnutí ANO řídí ministerstvo v dobách růstu, což však opět není způsobeno českou vládou, ale vezeme se na oživení ekonomiky Evropské unie a díky tomu klesá nezaměstnanost.

Andrej Babiš také sliboval, že omezením šedé ekonomiky v uvozovkách najde až 200 miliard korun ročně navíc. Ale jak víme, jeho výsledky ve výběru daní jsou z hlediska celkových nákladů velmi sportné. Typickým příkladem je nezvládnutý projekt elektronické evidence tržeb EET, který ve finále přinesl jak pro stát, tak i pro živnostníky a malé podnikatele mnohem více nákladů, byrokracie a velký nárůst státních úředníků než skutečný ekonomický přínos. Proto naše hnutí SPD EET nepodpořilo. Naše hnutí SPD prosazuje pro malé živnostníky zavedení daňového paušálu místo EET. Stát dostane svoje, nestoupá počet úředníků a byrokracie a živnostníci nemají vícenáklady. Když to celé shrnu, tak stále platí to, co od počátku říkám. Dokud neuzákoníme přímou vymahatelnost odpovědnost politiků, tedy program, který prosazuje naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), tak se nikam nepohneme. Je to pořád dokola.

Žádám o pevné zařazení návrhu zákona o referendu, bod 87, tisk číslo 559, na dnešní program schůze hned po již pevně zařazených bodech.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…