Okamura (SPD): Vláda by měla na celoevropské úrovni vyjednat dohodu o zákazu vstupu všem džihádistům

06.09.2016 18:42

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 9. 2016

Okamura (SPD): Vláda by měla na celoevropské úrovni vyjednat dohodu o zákazu vstupu všem džihádistům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

už od loňského roku prosakují zprávy o českých občanech, kteří bojují v řadách islámského státu. A byl by skutečně div, kdyby mezi tisícovkami evropanů, kteří na straně džihádistů bojují a vraždí, nebyli také čeští muslimové. Myslím si dokonce, že vláda má i přesnější a konkrétnější informace, ale z politických důvodů je nezveřejňuje. Z praxe víme, že za drtivou většinou teroru v Evropě vždy byli džihádisté, kteří se vrátili z bojů na Blízkém východě nebo třeba v Afghánistánu.

Dámy a pánové, nejúčinnější prevencí proti teroru je zabránit teroristům, aby do České republiky vůbec mohli přijet. Civilizované státy proto dnes přijímají a navrhují zákony, které zbavují islamisty občanství a umožňují jim zákaz pobytu ve své zemi. Je na čase, abychom i my urychleně takové normy přijali a znemožnili džihádistům, aby teror z východu přinesli i k nám.

Žádám proto jménem našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie SPD o zařazení mimořádného bodu na programu schůze Poslanecké sněmovny s názvem Změna ústavy a souvisejících zákonů, které by umožnily zamezit návratu lidem bojujícím v řadách radikálů v zahraničí. V prvé řadě je nutná změna článku XII. Ústavy České republiky, který má dva naprosto rozporné body. Podle odst. 1 nabývání a pozbývání státního občanství České republiky stanoví zákon. Ústava tu tedy dává možnost zákonodárcům stanovit pravidla pro pozbývání státního občanství. Ovšem druhý odstavec říká, že - cituji: "Nikdo nemůže být proti své vůli zbaven státního občanství." Tuto větu je třeba v souvislosti s terorismem, vlastizradou či spoluprací s nepřítelem vypustit. Je třeba úpravu trestního zákona, který by měl za vlastizradu, terorismus a spolupráci s nepřítelem stanovit trest zbavení českého občanství s doživotním zákazem vstupu na území České republiky. Pochopitelně vláda by měla na celoevropské úrovni vyjednat dohodu o zákazu vstupu na území Schengenu všem džihádistům. Pokud někdo namítne, že nám zbavení občanství zakazují mezinárodní úmluvy, tak to jednak není pravda a za druhé Ústavní soud v odůvodnění svého nálezu 13. září 1994, spisová značka ÚS 9/94 konstatoval, že - cituji: "Je výsostným právem státu určovat podmínky, za kterých se nabývá a pozbývá státní občanství."

Bude samozřejmě problém s umístěním vyhoštěných, ale to je problém celé Evropy. Jen v sousedním Německu jsou statisíce migrantů bez dokladů, které čeká vyhoštění. Vyhoštění vlastních občanů schválila např. i dolní komora francouzského parlamentu. Je to tedy bezesporu téma, které musí řešit naši zástupci jak v Evropské unii, tak v OSN. Na druhou stranu právo být u nás doma nesmí převážit nad právem ostatních občanů na bezpečný život. Je důležité legislativně ošetřit tyto záležitosti, dokud je čas, abychom byli připraveni. Nikoliv až když je pozdě, jak je bohužel typickým zvykem všech dosavadních vlád.

Dámy a pánové, než budete hlasovat o přijetí či nepřijetí tohoto bodu, vezměte na vědomí, že rozhodujete o tom, zda umožníte či neumožníte někdy v budoucnu vraždění nevinných lidí v České republice.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…