Okamura (SPD): Za jakýkoliv kriminální čin musí přijít rychle tvrdý trest

26.07.2015 21:37

Vláda schválila další strategii podpory Romů, tentokrát do roku 2020, na kterou půjdou znovu obrovské veřejné peníze.

Okamura (SPD): Za jakýkoliv kriminální čin musí přijít rychle tvrdý trest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

V současné době živíme ze svých daní více než 130 institucí, sdružení, nadací, svazů či iniciativ, které v současnosti řeší romskou integraci. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale připadá mi to spíše jako výhodný byznys s cílem tento stav udržet, nikoliv vyřešit.

A k těmto nákladům si připočtěte dávky, podporu bydlení, zničené byty, dluhy na odpadech, vodě energiích, zplundrované části měst a kriminalitu. A jen dodávám, že tato vláda dokonce vloni navrhla, aby každý romský student vyšší školy dostal dotaci 60 tisíc korun ročně. To považuji za přímou rasovou diskriminaci majoritní společnosti. To by mně zajímalo, jak vláda pozná na žadateli, kdo je Rom a kdo není, když se při oficiálním sčítání lidu přihlásilo k romské národnosti jen zlomek obyvatel. To budou u pohovoru odebírat krev nebo DNA jako Hitler? To je přímo odporný návrh a já odmítám jakoukoliv diskriminaci na základě barvy pleti. Chci stejná práva a povinnosti pro všechny občany ČR. Fakt jsme tak bohatý stát? Na nemocná děcka se dělají sbírky. Penzisti mají běžně důchody 8-10 tisíc. Proč tato vláda i ty dosavadní toto dopustí?

A abych nebyl opět médii, pseudointelektuály a politicky korektními politiky, kterými se to hemží ve všech ostatních parlamentních stranách i v médiích, hned nařčený z populismu, vyjmenuji hned několik zcela konkrétních návrhů řešení.

Je potřeba uvést v život účinný zákon na zastropování doplatku na bydlení na cenu obvyklou, abychom zabránili sestěhovávání sociálně vyčleněných obyvatel na jedno místo. Zkušenosti se soužitím s takovou „ubytovnou“ s několika stovkami obyvateli má tisíce občanů po celé republice. Kdo to nezažije na vlastní kůži, neuvěří. Sociální bydlení mají dnes v rukou lichváři, místo abychom peníze přesměrovali na obce, které by mohli díky tomu sociální bydlení vybudovat a mít ho zcela pod kontrolou a hlavně sami nastavit podmínky. Navrhuji také podmínit vyplácení sociálních dávek pravidelnou školní docházkou dětí bez neomluvených hodin a pravidelnými zdravotními prohlídkami dětí – v těchto rodinách totiž dochází často k různému nestandartnímu chování.

Navrhujeme také povinnou docházku do posledního ročníku mateřské školy, aby se romské děti měli šanci včas naučit česky a také základní hygienické návyky, jelikož sociologové se shodují, že tyto návyky získává dítě nejlépe do šesti let věku. Dnes končí romské děti převážně ve speciálních školách a kvůli handicapu z dětství pak mají celoživotně problém se pozitivně integrovat do společnosti. Stát by měl také proaktivně podporovat vytváření pracovních míst, například u státních stavebních zakázek může být podmínkou na určité procento manuálních prací zaměstnat nezaměstnané či sociálně vyčleněné lidi – je to lepší než jim platit donekonečna dávky, zatímco v současnosti na stavbách za veřejné peníze pracují cizinci. A v neposlední řadě – musí to v našem státě začít fungovat tak, že za jakýkoliv kriminální čin musí přijít rychle tvrdý trest. Aby každý z nepřizpůsobivých lidí, ať Romů či „neromů“, zlodějíčka z ulice nebo bankéře v bílém límečku s miliardami na kontě, jasně věděl, co bude hned následovat.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…