Okamura (Úsvit): Bojujeme za drobné živnostníky a malé podnikatele!

09.11.2014 9:22

To je děsné. Vláda nově uzákonila i pro malé podnikatele a živnostníky povinnost dávat měsíčně kontrolní hlášení finančnímu úřadu. A to znamená každý měsíc další několika hodinové papírování.

Okamura (Úsvit): Bojujeme za drobné živnostníky a malé podnikatele!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Hnutí Úsvit tento krok vlády a ministra financí ODMÍTLO a hlasovali jsme PROTI. Podívejte se na video, jak ze všech sil bojujeme za drobné podnikatele a živnostníky. Boj proti daňovým únikům ano, ale proč jsou v první řadě trestaní ti nejmenší? Vláda by měla raději nejprve pořádně prošetřit největší ztráty státu v desítkách miliard, například privatizaci OKD, kterou podepsal ještě jako ministr financí Bohuslav Sobotka. Do toho se ale vládě nechce. Takže se zaměřila na ty nejmenší a bezbranné.

Ministr financí Andrej Babiš spolu s premiérem Sobotkou protlačili společně s celou vládou Sněmovnou zákon, že všichni malí podnikatelé a živnostníci, kteří jsou plátci DPH, budou muset nově každý měsíc finančnímu úřadu dávat kontrolní hlášení o tržbách. Týká se to malých firem a živnostníků jako je třeba obchod s potravinami, restaurace, samostatný architekt, veterinární ordinace, instalatérská firma. Ti všichni teď budou každý měsíc trávit navíc tři a půl hodiny, to je odhad podle vládního materiálu, tím, že budou psát další měsíční hlášení.

Vláda ve zdůvodnění tohoto nového zákona uvádí, že se v souvislosti s tímto opatřením zvýší náklady pro podnikatele o 1,4 miliardy ročně, což vychází z počtu asi čtvrt milionu plátců DPH a průměrného času stráveného vyplňováním hlášení finančnímu úřadu, což zabere dle odhadu vlády cca 3,5 hod. měsíčně.

Podle ministra financí Andreje Babiše z ANO má nové kontrolní hlášení smysl, jelikož by prý mělo umožnit správci daně včasné získání údajů, na základě kterých je možno účinněji zabránit daňovým únikům.

Snažili jsme se v rámci tohoto vládního zákona prosadit alespoň změnu, aby byly všichni živnostníci s obratem do 1 mil. Kč měsíčně této nové povinnosti zbaveni. Marně.

V České republice je historicky rekordní nezaměstnanost, bez práce je více než 600 tis. lidí. A místo aby vláda podporovala vytváření nových pracovních míst, což vůbec nedělá, tak ještě ztěžuje drobné podnikání a motivaci lidí se sebezaměstnat.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.