Okamura (Úsvit): Vláda podlehla hazardní lobby a odmítla plošný zákaz hazardu

09.10.2014 15:40

Ministerstvo financí dnes představilo záměr nového zákona o hazardu. Podle něho by napříště neměly být povoleny automaty v hospodách a na benzínkách, takže by se nadále mohlo hrát v hernách a kasinech.

Okamura (Úsvit): Vláda podlehla hazardní lobby a odmítla plošný zákaz hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Dále by se měl podle vládního návrhu zřídit registr hráčů tak, aby nemohli hrát například patologičtí hráči nebo dlužníci na alimentech.

Hnutí Úsvit považuje vládní návrh za naprosto nedostatečný a je zřejmé, že vládní koalice podlehla hazardní lobby a nadále legalizuje výherní hrací automaty a jejich internetové obdoby.

Hnutí Úsvit tento měsíc představilo vlastní novelu loterijního zákona, který bude v blízké době projednávat Poslanecká sněmovna, kde zavádíme plošný zákaz výherních hracích automatů, videoloterijních terminálů a jejich internetových obdob.

Dokud bude možnost hrát v hernách a kasinech, tak jak navrhuje vláda, problém se nevyřeší.Jediná možnost je totiž úplně zamezit tomu, aby se kdokoli dostal do kontaktu s nebezpečným hazardem.

Podle dostupných analýz je v České republice řádově 100 tisíc patologických hráčů, a když započítáme postižené rodinné příslušníky těchto gamblerů, zaměstnavatele nebo věřitele patologických hráčů, tak ze studií vyplývá, že nějakým způsobem na tento typ hazardu doplácí 1 až 1,5 milionu obyvatel České republiky. To je gigantické číslo. Dále ze studií vyplývá, že negativní dopad hazardního hraní na českou ekonomiku se pohybuje okolo 30 miliard korun ročně – z toho nejdůležitější položky jsou sociální platby, dopady trestné činnosti, vliv na HDP a náklady na léčení hráčů.  

Oproti tomu, výnosy pro veřejné rozpočty se ze zmíněného hazardu pohybují pouze v řádu 6 až 7 miliard korun.

Současný legislativní stav je tedy pro Českou republiku velmi nevýhodný a škodlivý. Tomuto typu hazardu je tedy potřeba udělat v České republice úplnou a definitivní přítrž. A to hned.

Obce a občané po celé republice s tímto hazardem po desetiletí marně bojují, zatímco parlamentní strany po léta obhajují zájmy hazardní lobby. Příkladem je novela zákona hnutí ANO, která již ve Sněmovně prošla v létě 1.čtením, a která je také krystalickou ukázkou toho, jak hazardní lobby zlobovala vládní koalici a nadále tak hazard legitimizuje. Což Úsvit samozřejmě odmítá.

Občané sepisují petice a obce referenda, ale díky vysokému kvóru na počet hlasujících a také díky obstrukcím ze strany zlobovaných radnic jsou tato referenda většinou neplatná.

Sněmovna se teď díky naší novele zákona bude mít šanci jednoznačně vyjádřit, zda je pro či proti hazardu.

Hazard nic občanům ani společnosti nepřináší - jen a jen bere, ničí celé rodiny, nutí lidi krást, podvádět, ničí život nejen lidem závislým na hazardu, ale ničí život celému jejich okolí, které nese všechny následky - finanční i společenské. Neexistuje jediný argument pro to, aby hazard byl legální, krom peněz do vlastní kapsy. Jsme zvědaví, jak se k tomu postaví naši kolegové ve sněmovně, kteří se před každými volbami ohání zájmy občanů.

Návrh současné vlády vnímáme jako pokračování snahy o parazitování na nejvíce rizikových občanech, na což pak doplácí celá společnost.
Jediným řešením je návrh hnutí Úsvit na plošný zákaz výherních hracích automatů, videoloterijních terminálů a jejich internetových obdob.

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Po vzoru první slavnostní jízdy v roce 1974 vyrazí z Kačerova historická souprava

18:09 Hřib (Piráti): Po vzoru první slavnostní jízdy v roce 1974 vyrazí z Kačerova historická souprava

Ve čtvrtek 9. května 2024 tomu bude přesně 50 let, kdy slavnostně vyjela první vlaková souprava praž…