Ombudsman Varvařovský: Porodné ze systému státní sociální podpory ČR

10.07.2013 9:50

Zajímavé případy veřejného ochránce práv ukončené v květnu 2013

Ombudsman Varvařovský: Porodné ze systému státní sociální podpory ČR
Foto: hns
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Porodné ze systému státní sociální podpory ČR v případě, že je otec dítěte cizinec bez trvalého pobytu na území ČR, poučovací povinnost o možnosti prominutí podmínky trvalého pobytu

  1. Pakliže si o porodné žádá občanka ČR, přičemž otec dítěte, který je společně posuzovanou osobou pro účely vzniku nároku na dávku, je cizinec – občan třetího státu, který ke dni narození dítěte nesplňuje podmínku trvalého pobytu na území ČR či podmínku hlášení k pobytu na území ČR po dobu 365 dnů, nevzniká žadatelce na porodné ze systému státní sociální podpory ČR nárok bez ohledu na to, že rodina žije v ČR.
  2. Orgány státní sociální podpory jsou však v takových případech povinny poskytnout účastníku řízení poučení o možnosti žádat o prominutí podmínky trvalého pobytu Ministerstvo práce a sociálních věcí. Rozhodnutí Ministerstva práce a sociálních věcí o neprominutí podmínky trvalého pobytu nelze přezkoumat v rámci odvolacího či přezkumného řízení, lze jej však podrobit přezkumu v rámci soudního řízení v případě, že je správní žalobou napadeno samotné rozhodnutí o nepřiznání porodného.

Na veřejného ochránce práv se obrátila prostřednictvím právního zástupce paní D. B. (dále také „stěžovatelka“). Paní D. B. je občankou ČR, z důvodu narození dcery si požádala o porodné ze systému státní sociální podpory ČR. Rozhodnutím Úřadu práce ČR, krajské pobočky pro hl. m. Prahu, nebylo porodné přiznáno, neboť otec dítěte je cizinec, občan Bosny a Hercegoviny, který neměl v době narození dítěte na území ČR trvalý pobyt ani nesplnil podmínku hlášení na území ČR k pobytu po dobu 365 dnů. Rozhodnutí bylo následně potvrzeno Ministerstvem práce a sociálních věcí jako odvolacím správním orgánem.

Veřejný ochránce práv dospěl k závěru, že správní orgány postupovaly v souladu se zákonem č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o státní sociální podpoře“). Otec dětí je tzv. společně posuzovanou osobou (s určitými výjimkami, kdy je například dítě svěřeno do péče jednoho z rodičů, rodiče spolu nežijí), která stejně jako osoba oprávněná musí pro vznik nároku na porodné splnit podmínku trvalého pobytu na území ČR či podmínku hlášení k pobytu na území ČR po dobu 365 dnů v případě, že jde o cizince ze třetího státu (mimo Evropskou unii), a současně podmínku bydliště na území ČR.

Zákon o státní sociální podpoře však umožňuje, aby Ministerstvo práce a sociálních věcí v odůvodněných případech podmínku trvalého pobytu prominulo. Orgány státní sociální podpory mají v rámci zachování obecných principů dobré správy povinnost poučit účastníka řízení, který nesplňuje podmínky pro vznik nároku na dávku, neboť on sám nebo osoba s ním společně posuzovaná nemá na území ČR trvalý pobyt či některou ze zákonem dále připuštěných forem pobytu, o možnosti žádat o prominutí této podmínky. Nejvyšší správní soud v rozsudku ze dne 10. 8. 2007, č.j.: 4 Ads 54/2006-68 uzavřel, že tato poučovací povinnost je součástí práva na soudní a jinou právní ochranu, resp. práva na spravedlivý proces. Veřejný ochránce práv dospěl v rámci šetření k závěru, že stěžovatelce bylo předmětné poučení poskytnuto, správní orgány tak nepochybily. Rozhodnutí Ministerstva práce a sociálních věcí o neprominutí podmínky trvalého pobytu pak zákon vylučuje z přezkumu v rámci odvolacího a přezkumného řízení, je však možné jej podrobit přezkumu v rámci soudního řízení v případě, že je žalobou napadeno rozhodnutí odvolacího správního orgánu ve věci nepřiznání porodného. Této možnosti stěžovatelka nevyužila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…