Opálka (KSČM): Problémy odstartoval Petr Nečas

12.02.2014 14:20

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 2. 2014.

Opálka (KSČM): Problémy odstartoval Petr Nečas
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Děkuji, pane předsedo. Pro upřesnění, kolegyně, kolegové. Ta lhůta na najití si nového bydlení byla pro seniory vyloučena, protože tehdy zákonodárce usoudil, že přesazení do jiného prostředí člověka, který má 70, 75 let, je v podstatě jeho konec.

Ale chtěl bych říci, že problém se vyvrbil, když tehdejší pan ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas převedl výplatu dávek od klientů k majitelům bytů či domů. A tehdy nastal obrovský boom, kdy se vytvořila obrovská skupina, já říkám obrovská, ale finančně obrovská, která skupovala podle mně skoro nevhodné domy a začala podnikat v této oblasti bez toho, aby byly stanoveny hygienické normy tak, jak jsou ve školách nebo ve věznicích, kdy na určitý počet kubíků může být jenom určitý počet žáků či vězňů, se vyplácely dávky místo na domácnost na jednotlivce. A ten problém se zřetězil natolik, že se ho konečně chytla média. Myslím si, že je třeba ho řešit rázně a rychle.

A problém k řešení zadělaly obce, neboť se zbavily bytového fondu, a nevytvořily si rezervu pro sociální bydlení, která v těch vyspělejších zemích tvoří alespoň 30 % bytového fondu na každém území. Nevím, kdo bude platit náklady na nové sociální bydlení, protože obce ve většině případů je již nemají. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…