Pánek (ODS): Proč by agent StB neměl zastávat vládní funkci

11.02.2014 22:10

Řada věcí nemusí být veřejnosti známa, zejména v současné době, kdy Andrej Babiš vedený jako agent komunistické tajné policie StB postupně kupuje všechny důležitější noviny. Jím placení novináři pak o něm píší pochvalné články. Samozřejmě když jim za to platí.

Pánek (ODS): Proč by agent StB neměl zastávat vládní funkci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Sobotkovy vlády Andrej Babiš

Po sametové revoluci roku 1989 byl schválen tzv. Lustrační zákon č. 451/1991 Sb., a č. 279/1992 Sb., které zabraňují tomu, aby mohli členové a agenti StB či jejich spolupracovníci usednout v důležitých státních i vládních funkcích. Vzhledem k tomu, kolik tito lidé napáchali zla, považuji toto opatření za stále aktuální.

V poslední době se však začaly v některých novinách objevovat články, které hlásají, že lustrační zákon již není potřeba, že je to již přece 24 let od Sametové revoluce atd., že spolupráce s tajnou policií nebyla nic tak hrozného apod. Zajímavé na tom je, že tyto články se objevují zejména v novinách, které nedávno koupil Andrej Babiš.

Pro pochopení nutnosti, proč by takoví lidé neměli ani v současné době zastávat důležité státní a vládní funkce, je potřeba se podívat do historie, co to vlastně byla StB a co znamenala spolupráce s ní.

Co byla StB a agenti StB?

StB byla politická policie, která byla pod kontrolou Komunistické strany Československa (KSČ), metodicky ji vedla KGB – sovětská tajná policie. Sloužila k likvidaci odpůrců komunistického režimu. StB si budovala sít udavačů a agentů, kteří zrazovali svou činností vlastní zemi a kolaborovali s komunistickým režimem. Nejvyšší či nejužší formou spolupráce byl agent StB. Agent StB byl člověk, který žil normálním civilním životem, pracoval v nějakém civilním zaměstnání a ke spolupráci s touto tajnou policií se písemně zavázal a aktivně pro ni pracoval. StB zatýkala lidi, které ji agent označil jako nepřátele komunistického režimu, a následně je vyslýchala, mučila a věznila v komunistických lágrech. Řada z těch, které agent StB udal, skončila už po vyšetřování v Bartolomějské ulici či tzv. Hradčanském domečeku s doživotními následky, někteří z nich mučení nepřežili.

Hradčanský domeček byla za války nejkrutější mučírnou gestapa a po válce ho převzala i se všemi metodami a krutostmi právě StB. Umučili zde k smrti např. filozofa Karla Lukase či kněze Josefa Toufara. StB též prováděla vraždy nepohodlných osob jako např. kněze Přemysla Coufala či vysokoškoláka Pavla Švandy.

Agent StB pracoval v utajení, udával své spolupracovníky v zaměstnání, sousedy v místě bydliště, ale často i své přátele. Za to získával od režimu kromě peněz další různé výhody. Měl tedy díky svému udavačství přímý podíl a osobní odpovědnost za mučení či smrt těch, které udal. Byl to člověk, který pro vlastní prospěch zrazoval každodenně svoji vlast a lidi kolem sebe. A jaké to byly přečiny, za něž se umíralo či za něž byli lidé vězněni a mučeni? Dnes to zní úplně neuvěřitelně, ale bylo to třeba poslouchání zahraničního rádia, tisk letáků, sepsání peticí nebo jen ústní kritika komunistického režimu. Kdo se do této špíny aktivně zapojil, nemá z morálního hlediska právo, ať je nyní jakkoli bohatý a úspěšný, vést tento stát, jehož občanům tolik ublížil. Vždyť náprava těchto morálních zločinů bude trvat desetiletí.

Můj otec strávil v komunistických lágrech 14 let

Zkušenosti s činnosti StB a jejich agentů má i moje rodina. Mého otce vyslýchala StB, byl odsouzen na doživotí a nakonec strávil jako politický vězeň v těžkých komunistických žalářích dlouhých 14 let. Jeho sestra byla odsouzena k 20 letům žaláře. Z vyprávění si také vybavuji některé pohnuté osudy těch, které nějaký agent udal a pak již se o jejich další osudy samozřejmě nezajímal. Nechci, aby takoví lidé vedli naši zemi a říkali, že spolupráce s StB nic nebyla a že již je to dávno.

Nebezpečí mediální moci v rukou člověka vedeného jako agent StB

Andrej Babiš je vedený jako agent StB od svých 28 let. Podle záznamů to vypadá, že chodil se svými kolegy z práce např. do hospody a pak je udával svému „řídícímu orgánu“ – důstojníku StB. Tohoto důstojníka STB nyní povolal jako hlavního svědka, aby svědčil v jeho prospěch. Jeden kolaborant bude svědčit druhému kolaborantovi. To je naprostý výsměch.

A tento člověk nyní buduje nejmocnější mediální impérium v České republice. To je alarmující informace. Nevěřím tomu, že člověk, který dokázal kvůli materiálním výhodám a penězům zradit svoji vlast a udávat své přátele, spolupracovníky a sousedy se najednou díky tomu, že vydělal spousty peněz, stane tím čestným a poctivým člověkem, který chce nyní konat pouze dobro. A právě v ohromné mediální moci vidím jeho hrozbu. V jeho novinách a časopisech čtu, jak jím placení zaměstnanci o něm píší oslavné články. Samozřejmě, mají to nyní v popisu práce. Na tomto principu byl přesně založen komunistický režim. Psal o sobě jen kladné věci a nepřátele likvidoval. A k tomu mu sloužila právě StB a její agenti. Krásně popsal fungování této společnosti a represivní policie George Orwell ve svém románu 1984.

A které noviny zatím patří člověku, který je veden jako agent STB Andreji Babišovi?

Během posledních pár měsíců koupil Andrej Babiš tato média: MF Dnes, deník Metro, Lidové noviny, deník 5+2, televizi Óčko, servery iDnes, lidovky.cz, nejposlouchanější rádio v ČR Impuls, rádio Rock zone, financuje politický server Česká pozice a připravuje se na koupi velké celostátní televize jako je např. televize NOVA. V rádiu Impuls zaměstnává dnes již silně zprofanovaného novináře Václava Moravce, který paralelně na obrazovkách veřejnoprávní televize určuje témata „o nichž se bude mluvit“. Další novinář Martin Komárek, který ještě nedávno Babiše silně kritizoval (např. jeho obchody se Stanislavem Grossem), je nyní poslancem za hnutí ANO a svými prohlášeními Andreji Babišovi neskutečně podlézá.

Ano, tady již začíná působit holý pud sebezáchovy. Neexistovali hodní a zlí agenti StB. Byli to vždy zrádci. Andrej Babiš je již dnes vládní činitel. Prolomil podmínku lustračního osvědčení, které nemůže získat. Přes své velké mediální impérium nám vtlouká díky zaplaceným novinářům do hlavy, že jeho druhé jméno není agent Bureš, ale Mirek Dušín. A pokud se mu podaří koupit i např. zmíněnou televizi Nova a pustí toto poselství v hlavních zprávách, bude tomu již věřit 99% národa. Vždyť to říkali přece v televizi. Poučme se z chyb z minulosti a nenechme se oblbnout jako v roce 1948, kdy byla v demokratických volbách zvolena Komunistická strana, která aby se po dalších 40 let udržela u vlády, zavraždila a umučila tisíce nevinných lidí. Andrej Babiš je vedený jako aktivní spolupracovník těchto zločinců. Proč by měl najednou používat jiné metody? Jen proto, že má nyní peníze? To měli komunističtí pohlaváři přece taky. Argumentace, že již má peněz dost, je opravdu směšná. O tom svědčí konta mnoha diktátorů.

Zapojme zdravý rozum a nenechme se zblbnout. Nenalítněme na metodu všech diktátorských režimů, a to ovládnout média, kde o sobě budu psát jen to nejlepší.

Výzva proti lhostejnosti

Myslím si, že každý, kdo vidí věci v širším kontextu, se chtě nechtě musí nějak zapojit do politického dění. Je jedno v jaké politické straně to bude, ale musí to být strana demokratická. Určitě není doba na oběti, které pro náš národ přinesl Jan Palach či Jan Zajíc, ale již také není doba na pouhé lhostejné sledování situace. Jak řekl Albert Einstein: “The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything.“

Bojujme proti lhostejnosti, bojujme proti hlouposti a nenechme se zblbnout mediální masáží agenta StB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě