Pánek: Proč Svobodní nejsou jako Věci veřejné, Babiš, TOP 09 a další “projekty”

16.09.2013 9:59

Svobodní mají propracovaný politický program a co víc, máme koherentní sjednocující ideologii, skrz kterou se díváme na všechny problémy, které budeme muset jako poslanci řešit.

Pánek: Proč Svobodní nejsou jako Věci veřejné, Babiš, TOP 09 a další “projekty”
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Nedávno zveřejnil Arthur Dent svoje politické svědění. Na adresu Svobodných v něm napsal:

"Strana svobodných mě za pět (či kolik) let své existence nepřesvědčila o ničem. Z mého pohledu je v téhle straně jen Mach, který se exponuje vydáváním článků, blogger Matějka, a Martin Pánek (MMister), což je jediný příčetný volič téhle strany, kterého znám. A to je dost málo na to, abych jim věřil, že mají nějakou relevantní sílu změnit stát. Jejich program a myšlenky jsou OK, konvenují mi, ale nebudu je volit z jednoho jednoduchého důvodu: Buď svůj hlas tím zahodím (ano, zahodím — v tom volebním systému, jaký máme, je to hlas zahozený, nikoli hlas rozumu a srdce), nebo se opravdu do parlamentu dostanou, a budou buď stranou jednoho či dvou hlasů (a tedy marginální silou), nebo stranou pěti poslanců, kteří se nakonec rozštěpí na šest různých stran (příkladů máme…) Nemám sebemenší důvod věřit tomu, že zrovna Svobodní by měli být mezi malými stranami tou zářnou výjimkou."

Protože totéž nebo něco obdobného říká spousta lidí, protože si Arthura Denta velmi vážím a protože na tom něco je, rád bych zareagoval trochu obsáhleji než jenom komentářem pod článkem.

Předně děkuju za lichotku, že jsem se dostal do tak vážené společnosti. Je mi líto, že víc našich členů nebo propagátorů není známějších, protože třeba Karel Zvára je IT expert par excellence, Radim Smetka dokáže výborně mluvit o škodlivosti daní, Jiří Payne je zkušený politik a vysvětlí vám lidové veto jako nikdo jiný a v regionech máme velmi úspěšné podnikatele, šikovné a kreativní lidi jako je třeba Tomáš Pajonk nebo Vítek Jedlička a další a další. A ostatně, naši kandidáti do Senátu si nevedli vůbec špatně — můj táta dostal skoro 10 % (příčetných i nepříčetných) hlasů.

Ale je jasné, že nás lidi moc neznají, protože se bohužel projevujeme skoro výhradně přes články (a hejty na FB), což zasáhne přinejlepším pár lidí, a patrně to nezasáhne Arthura, protože je to liberál a o výhodách svobody se nepotřebuje nechat přesvědčovat.

Nesouhlasím s tezí o zahozeném hlasu. Naopak se domnívám, že volení ODS nebo TOP 09 je zahozený hlas. Znám kované liberály, kteří v minulých volbách volili TOP 09, a pak zjistili, že svým hlasem přispěli k obrovskému nárůstu státního dluhu, euroservilnímu panáčkování a schválení několikasetmiliardového tunelu zvaného ESM, zavádění hegerovského zdravotnického fašismu, zavedení snad deseti nových daní a bezprecedentnímu zvyšování DPH a mnohých dalších zhůvěřilostí. Sarah Palinová by řekla: “How’s that workin’ out for ya?”

Čili mám za to, že pokud liberál dá hlas socialistické straně, to je vyhozený hlas. A ne, nejde o neochotu ke kompromisům. Já mám ochotu ke kompromisům celkem velkou — volil bych radši Randa Paula než Garyho Johnsona, volil bych v 90. letech radši klausovskou ODS než nějakou marginální libertariánskou stranu, volil jsem bez váhání ODS v době Modré šance, protože to byl dobrý (i když ne perfektní!) program a ve straně byli pravičáci, kterým jsem věřil.

Topolánkova parta je vyštípala. A volit to horší z lidovců překabátěné za TOP 09, to fakt ne. Moje ochota ke kompromisu končí tam, kde strana místo toho, aby radši nedělala nic, dělá pravý opak liberálního programu. Což je přesně to, co dělají dnešní ODS a TOP 09. (Arthur v tom článku ODS i TOP 09 tvrdě zkritizoval, nemyslím to tady na něj osobně.)

Nejde o to, že by tady nebyla lepší nebo o trochu horší, ale volitelnější strana než Svobodní. Není tu vůbec žádná další strana, kterou bych mohl vůbec akceptovat. Proto není volba Svobodných vyhozeným hlasem. Najde se nás dost, kteří to cítí jako já, dobře. Nenajde se nás dost, taky dobře — aspoň svým hlasem neposvětím další zákazy, tunely veřejných financí a zvyšování daní a dluhu.

Poslední výtka je vlastně to, kvůli čemu píšu tenhle článek. Že prý se rozhádáme a rozštěpíme jako ostatní malé strany a jiné Cesty změny.

Vyloučit to nemůžu, ale přece jenom bych si dovolil poukázat na rozdíly mezi námi na jedné straně a Věcmi veřejnými, TOP 09, korupční firmou Andreje Babiše a dalšími.

Svobodní mají propracovaný politický program a co víc, máme koherentní sjednocující ideologii, skrz kterou se díváme na všechny problémy, které budeme muset jako poslanci řešit. Tou ideologií je klasický liberalismus, zjednodušeně řečeno chceme nízké daně, vyrovnaný rozpočet a co nejmíň úřadů pro stát — a společenskou svobodu pro občany. Stát nemá svým občanům vařit pivo, utírat nos, ani radit, jak se mají chovat. Stát má chránit občanům jejich zdraví a majetek.

Nemáme to tak, že “podpoříme každou dobrou myšlenku”, a pak zjišťujeme, co je dobrá myšlenka podle průzkumů veřejného mínění, evropských dotací, nabídnutých křesel nebo úplatků. Ne. Víme to hned. Zvyšuje nový zákon společenskou svobodu, nebo zmenšuje roli a rozpočet státu? Bereme. Zavádí nové zákazy, rozkazy, daně nebo úřady? K čertu s takovým zákonem!

Věci veřejné a korupční korzáři Andreje Babiše nemají ani program, TOP 09 má děsivý program a zcela jí chybí jakákoliv sjednocující politická filosofie.

Vydávat tyto strany za pravicové tak může jedině novinář.

Samozřejmě můžeme mít v našich řadách šíbry, kteří buď zcela mlčí nebo velmi nedůvěryhodně předstírají nějaké pravicové smýšlení. Takových příkladů známe mnoho a nemusíme všichni hned ukazovat prstem na Přemysla Sobotku nebo Miroslavu Němcovou.

Proto mají Svobodní otevřené primárky. Na našich kandidátkách jsou lidi seřazeni podle toho, jak důvěryhodní jsou pro naše příznivce. Pokud se našim příznivcům nelíbí, že se kolem někoho motají lobbisté a šíbři, prostě mu nedají hlasy a takový člověk na kandidátce nebude. Není třeba kmotry vykroužkovat, na kandidátkách nejsou. Stejně tak s tvrdými socialisty jako je třeba Boris Šťastný nebo Saša Vondra, i kdyby byli nekmotrovití. Neexistuje, aby u nás byl někdo takový na kandidátce — nedostane se přes primárky.

A co je možná nejdůležitější, chceme drasticky omezit vliv politiků na chod této země. Pokud zprivatizujeme (ale správně!) státní firmy a omezíme státní zakázky, nebudou mít politici včetně našich co rozkrádat. A pokud prosadíme lidové veto a naši politici zvlčí a začnou hlasovat jako buňka Jiřího Paroubka, občané sami nás za to pěkně vypráskají v referendu a zákon zamítnou.

Ano, moc korumpuje. Ale my to víme, a proto máme mechanismy, jak tomu čelit.

Martin Pánek, lídr Svobodných v Pardubickém kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…