Pardubický kraj: Název česko-polskou spolupráci neohrozí

02.05.2014 14:42

Shodli se na tom v tomto týdnu zástupci čtyř krajů spolu s maršálkem Dolnoslezského vojvodství Cezarem Przybylským na společném setkání Euroregionu Glacensis v Meziměstí na Broumovsku.

Pardubický kraj: Název česko-polskou spolupráci neohrozí
Foto: red
Popisek: Hejtman Martin Netolický diskutuje o přeshraniční spolupráci s místopředsedou Evropského parlamentu Oldřichem Vlasákem

Kontroverzní název „Nové Sudety“ vzbudil vášnivou debatu, která se zcela vymykla původnímu záměru pojmenovat Evropské seskupení územní spolupráce (ESÚS) podle historického geografického názvu keltského původu. Nový název pro spolupráci regionů bude hledat společná pracovní skupina.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický na pracovním jednání vysvětlil polským partnerům historické souvislosti a argumentaci některých zastupitelů v českých krajích. „Osobně jsem přesvědčen, že k rehabilitaci tohoto pojmu došlo již v 90. letech minulého století. Tato značka měla být počátkem nové etapy přeshraniční spolupráce česko-polských regionů,“ řekl hejtman Martin Netolický. Představitelé českých regionů se shodli, že mnohem důležitější je připravit se na budování infrastruktury a rozvojových projektů v daném území. Proto požádali polské partnery o pochopení a spolupráci při hledání nového názvu. „Položil jsem si tři základní otázky. Zdali spolupracovat chceme, zdali spolupracovat potřebujeme a zdali se na spolupráci těšíme. Na všech těchto třech otázkách panovala pozitivní shoda. To nás vede k zamyšlení nad názvem, který nebude vyvolávat takové vášně a hlavně bude vystihovat společné územní a historické vazby,“ shrnul hejtman Martin Netolický.

Již v příštím týdnu by se kvůli novému názvu měla sejít společná pracovní skupina. Pardubický kraj v ní bude zastupovat radní René Živný. Červnová krajská zastupitelstva by pak měla schválit zakládací dokumenty již s novým názvem. „Na všem mě nejvíce mrzí, že místo toho, abychom řešili obsah a přípravu již konkrétních projektů, tak se zabýváme spíše formou. Věřím, že se podaří nalézt uspokojivé řešení a v červnu bude jasno,“ uzavřel hejtman Netolický.
Jednání se za českou stranu zúčastnili také místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák, hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, náměstek hejtmana Olomouckého kraje Michal Symerský a členka Rady Libereckého kraje Ivana Hujerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice