Xaver nevěděl, co říci: „Matematik“ Ferjenčík odboural lékaře z ANO

26.09.2021 20:35 | Ze sítí

Zatímco v Ústeckém kraji se proti sobě postavili premiér Andrej Babiš a předseda Pirátů Ivan Bartoš, v tom Pardubickém vedou kandidátky těchto dvou favorizovaných seskupení David Kasal a Mikuláš Ferjenčík. Generační souboj se nečekaně zvrhl ve výklad základní matematiky, který Ferjenčík odmítal akceptovat a argumentoval svým vzděláním.

Xaver nevěděl, co říci: „Matematik“ Ferjenčík odboural lékaře z ANO
Foto: Screen XTV
Popisek: Krajská předvolební debata XTV z Pardubického kraje

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí

David Kasal je lékař a poslanec z Chrudimi, který do Poslanecké sněmovny přišel s hnutím ANO v roce 2013. Myslí si, i když s ním někteří nesouhlasí, že zdravotnictví pod vládou ANO covidovou krizi zvládlo, protože ošetřilo všechny pacienty. Jinak zmínil, že ANO pomohlo nejslabším skupinám.

Mikuláš Ferjenčík si myslí, že se představovat nepotřebuje. Voličům doporučil, ať se seznámí s jeho prací a rozhodnou se podle ní. „My jsme za ty čtyři roky udělali docela dost práce na protikorupčních zákonech, dost věcí jsme opravili, podařilo se třeba zvednout minimální rodičovskou na deset tisíc, na což vláda zapomněla,“ počítal. V pandemii Piráti prosadili kompenzační bonus pro dohodáře.

Pak se rozpovídal o tom, jak vláda zemi zadlužuje a plánuje v tom pokračovat i po covidu. „Paní ministryně říká, že dvě stě čtyřicet miliard z toho schodku za rok 2020 bylo způsobeno covidovou krizí. Ten celkový schodek byl 367 miliard. To znamená, že 137 miliard tam visí ve vzduchu,“ předvedl finanční expert Pirátské strany své počty. Nikoliv naposledy.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Pak se divil, že v letošním roce vláda plánuje ještě větší schodek, když vloni byl největší lockdown s uzavřenými firmami, což letos nebylo.

Pak si s moderátorem Veselým po jeho pochybovačné námitce vyjasňovali, že Česko nemá největší dluh v Evropské unii, ale jen největší nárůst.

Rozpovídal se o představě Pirátů daňově zvýhodnit zkrácené pracovní úvazky a o potřebě řešit situaci lidí v dluhových pastech. Až třicet miliard by se mělo získat na ziscích zahraničních firem tím, že se zamezí sporným přeshraničním transferům. Ušetřit se chce i na veřejných zakázkách a na příjmové straně rozpočtům přilepšit zamyšlením nad daňovými výjimkami.

Debata se vedla i o sněmovních eskapádách poslance Volného a Xavera zajímalo, jak to, že Poslanecká sněmovna nemá možnosti, jak jeho výstupy zpacifikovat. „Ale tak jsme dospělí lidé,“ namítal Ferjenčík a dodal, že stokilového chlapa tak snadno nezpacifikujete.

Kasal po několika minutách vyzval, aby debata k tématu skončila, protože už Lubomír Volný dostal příliš reklamy. „My máme v klubu ANO kolegu Volného Jana, který je z toho nešťastný, že se jmenuje stejně jako tento poslanec,“ zavtipkoval.

Sám se pak rozesmál po Ferjenčíkových slovech o pandemii „jako země jsme to nějak přežili, ale vláda to nezvládla“. Pak jako lékař argumentoval, že 63 procent zemřelých bylo nad 70 let. „A když si vezmeme naši populaci, tak v této věkové skupině je málokdo, kdo je plně zdráv. Jsou tam cukrovky, vysoký krevní tlak, obezita. A bohužel právě tyto faktory rozhodovaly o tom, jestli to ten člověk zvládne, nebo nezvládne,“ litoval.

Uznával, že se udělaly chyby. Ale ve srovnání se španělskou chřipkou před sto lety se podle něj naopak ukázalo, jak zdravotnictví funguje dobře. Je zde systém, byla k dispozici lůžka pro nemocné.

„Hned na počátku se udělal systém, kde byla z celé republiky jipková lůžka, lůžka s kyslíkem, a každý den chodila čísla na ÚZIS a věděli jsme, kolik je kde lůžek,“ vykládal poslanec a lékař. A jenom díky této organizaci se podle něj podařilo to, že nikdy nebyl nedostatek lůžek.

Já jsem studoval matematiku na vysoké škole

Nakonec poslanec David Kasal upozornil na statistiku, že v České republice bylo procento smrtnosti na covid pod dvěma procenty z pozitivně testovaných, zatímco v Itálii to byla procenta tři. „Ale to mohlo být taky počtem testů,“ protestoval Ferjenčík.

Kasal na něj chvíli překvapeně zíral a pak mu vysvětlil, že kdyby díky testům bylo více pozitivních, tak by procento smrtnosti bylo při shodném počtu zemřelých ještě nižší.

Pirát se ale nedal a začal namítat, že tato dvě čísla se nedají porovnávat. „Pane Ferjenčíku, já jsem dělal státnici z hygieny, a tohle je základní parametr,“ pohlédl na něj unaveně Kasal.

Když ani po dalších pěti minutách debaty pirátský poslanec stále nechtěl přiznat, že třicet tisíc je větší procento z 1,6 milionu než ze 3 milionů, dorazil protistranu tvrzením „já jsem měl matematiku na vysoké škole“ (Mikuláš Ferjenčík je bakalářem v oboru Základy humanitní vzdělanosti na Fakultě humanitních studií UK, pozn. red.).

Na tento argument už MUDr. Kasal neměl co říci.

Mikuláš Ferjenčík trumfuje lékaře z ANO: Já studoval matematiku na vysoké škole

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…