Pardubický kraj: Sportovci si přístavbu haly Dašická pochvalují

04.09.2014 13:21

Projekt druhé etapy výstavby Sportovního areálu Dašická a jeho dovybavení projednali na půdě kraje hejtman Martin Netolický spolu s radním pro sport Reném Živným, architektem Miroslavem Petráněm a zástupci sportů a škol, které prostory haly využívají. Celková cena přístavby je plánovaná na 21 milionů korun. Kraj společně s městem Pardubice zainvestují 11 milionů korun a Česká basketbalová federace zakoupí nové vnitřní vybavení v hodnotě 10 milionů korun.

Pardubický kraj: Sportovci si přístavbu haly Dašická pochvalují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

Kraj přístavbou a dovybavením haly vychází vstříc pardubickým sportovcům. „Na společném jednání jsme diskutovali o jednotlivých částech projektu tak, aby vyhovovaly potřebám všech sportů. Podařilo se nám uspokojit požadavky mužského i ženského basketbalu, florbalu, futsalu, obou gymnázií, ale i basketbalistů vozíčkařů. Nebyl to vůbec jednoduchý úkol, děkuji všem za konstruktivní přístup,“ řekl hejtman Martin Netolický. Podle hejtmana se přístavba ekonomicky vyplatí klubům i provozovateli. „S příchodem extraligového basketbalu a dalších sportů bude hala ještě více využívána. To se pochopitelně kladně projeví v příjmech správce, kterým je gymnázium Dašická. Na druhé straně některé sporty ušetří provozní náklady, neboť ČEZ Aréna pro ně byla příliš velká a drahá,“ řekl Netolický.

Hejtmanství počítá s dalšími konzultacemi ještě v průběhu letošního roku. „Nyní jsme ve fázi podání žádosti o územní rozhodnutí. Koncem prosince by se měla realizovat část projektu týkající se dovybavení interiérů v hale. V každé další fázi budeme se všemi ladit konkrétní detaily,“ informoval zástupce klubů a škol architekt Miroslav Petráň, který přístavbu haly projektuje.


Z jednání - na snímku diskutuje hejtman Martin Netolický a za basektbal Pavel Stara

Hala nově pojme až 1400 diváků

Na dovybavení interiérů získala Česká basketbalová federace od Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy dotaci. Největší položkou budou nové mobilní tribuny, které umožní nárůst kapacity až na 1063 diváků. Po stavebních úpravách se kapacita hlediště zvedne až na 1400 diváků. „Z prostředků dotace ČBF bude doplněna nová časomíra a světelné rámy, informační LED systémy a obrazovka. Nové bude rovněž ozvučení a bezdrátové technologie haly. Na hlavní tribuně se objeví i komfortnější sedačky. To jsou všechno prvky, které neoceníme pouze my za basketbal, ale například i florbal. Hala totiž bude splňovat parametry pro televizní přenosy,“ objasnil jednatel BK JIP Pardubice Pavel Stara.

Přístavbu a nové vybavení haly kvituje i místopředseda florbalového klubu Sokolu Pardubice Martin Zozulák: „Jsme rádi, že se hala dostaví. Z našeho pohledu se podařilo vyřešit všechny provozní problémy a budeme moci halu využívat ve stejném rozsahu jako doposud, navíc se však zvýší komfort pro naše diváky.“

Stavební část přijde na řadu v příštím roce. Kluby si pochvalují přístavbu šaten

V projektu kraj počítá s výstavbou propojovacího krčku do budovy gymnázia, aby měli učitelé i žáci snadnější přístup do haly bez přezouvání. Díky přístavbě a nástavbě vstupní části haly bude zvýšena kapacita sociálních zařízení.  „V tomto prostoru vzniknou dvě víceúčelové místnosti a kanceláře. Bude také rozšířen prostor pro občerstvení. Stavební práce bychom chtěli zahájit začátkem roku 2015. Samozřejmě tak, aby nebyl narušen chod haly,“ řekl krajský radní pro sport René Živný. Kraj v projektu počítá rovněž s přístavbou dalších šaten. „Kapacita šaten se zdvojnásobí. Potenciál haly pro další využití například v podobě pořádání turnajů se tím výrazně zvýší. Velkou přidanou hodnotou bude jejich bezbariérovost, která je doposud v hale řešena složiště prostřednictvím plošiny,“ vysvětlil hejtman Netolický. 

Halu dnes provozuje Gymnázium Dašická, ale její zázemí hojně využívají i žáci sportovního gymnázia. „My jsme byli s halou spokojeni již v první fázi. Jako sportovci vítáme, že hala nabídne nadstandard zejména pro kolektivní sporty. Z tohoto důvodu jsme rádi, že se kraj rozhodl pro dostavbu,“ sdělil na závěr ředitel pardubického sportovního gymnázia Radim Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

21:03 Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

Každoročně si začátkem května připomínáme osvobození Československa od německého nacismu v roce 1945…