Paroubek: A je to venku

18.06.2017 8:36

Guvernér ČNB Jiří Rusnok se vyjádřil, že by na přijetí eura u nás nesázel ani během příštích pěti až deseti let. Je to, bohužel, do značné míry realistické hodnocení.

Paroubek: A je to venku
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Těch pět let nezavedení eura je doba, kdy se snad vzpamatuje česká koruna a posílí na svou reálnou hodnotu. Tedy na cca 18 – 20 korun za 1 euro. Ta hlavní komplikace, která způsobila, že u nás nebudeme platit eurem, je ta, že od listopadu 2013 až do dubna letošního roku ČNB zavedla režim umělého oslabování české koruny.

Rotačky za necelých 3,5 roku vyprodukovaly více než 2 biliony korun, za které byla nakoupena na světovém finančním trhu eura. Ty teď nyní ČNB bude postupně odprodávat, samozřejmě s kurzovou ztrátou, která dosáhne řádu postupně mnoha miliard korun.

Politika umělého oslabování české koruny prováděná 3,5 roku ČNB ve svých důsledcích vede k tomu, že v českých firmách nemůže, s ohledem na vysoké ceny nejmodernějších dovážených technologií a zařízení, probíhat tak rychle technologická revoluce a robotizace.

Prostě české firmy v důsledku zdražení dovozů nejmodernějších strojů a zařízení, se modernizují pomaleji, než by bylo žádoucí. A v důsledku toho neroste rychle ani produktivita práce.

Následkem stagnující produktivity práce je to, že je na pracovním trhu nedostatek pracovních sil. Je to prostě začarovaný kruh, z kterého není úniku, protože česká koruna s ohledem na více než 2 biliony korun, které jsou v důsledku předchozích měnových opatření ČNB v oběhu, posiluje jen velmi pomalu. Takže dostat se k žádoucímu kurzu, ve kterém bude možné konvertovat české koruny do eur, tedy např. pokud jde o vklady obyvatelstva, bude potřeba pár let počkat.

Kdo má za to odpovědnost? No především Singrovo vedení ČNB. Bohužel guvernér z vůle prezidenta Miloše Zemana Jiří Rusnok, který Singera nahradil, neudělal nic proto, aby se celá smutná záležitost měnových intervencí uzavřela s přijatelnou ztrátou. V jeho éře šéfování ČNB se ztráty prohloubily v řádech set miliard korun.

Pokud dnes Rusnok hovoří o odkladu termínu zavedení eura, není to moc pozitivní informace pro řadu podniků, které obchodují v euru na evropských trzích, kam jde většina českého vývozu a kde je tedy žádoucí, aby nedocházelo k výkyvům kurzu. Tedy k velkým ztrátám z kurzových rozdílů.

Prostě ČNB dělala 3,5 roku špatnou měnovou politiku a dnes začínáme zvolna sčítat nabíhající ztráty.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. Vyšlo také v Deníku referendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice