Paroubek: Alarmující stav korupce v zemi - je třeba zlepšit práci české vlády i europoslanců

03.02.2014 17:39

Zpráva Evropské komise o stavu korupce v jednotlivých zemích pro nás opět nevyšla dobře.

Paroubek: Alarmující stav korupce v zemi - je třeba zlepšit práci české vlády i europoslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Je zřejmé, že nikdo z dosavadních samozvaných a zejména neúspěšných mesiášů české politiky, jakými byli Petr Nečas, Karel Schwarzenberg či Vít Bárta, nedokázal s žalostným stavem korupce v naší zemi udělat naprosto nic pozitivního. Ba naopak.

Je otázkou, zda v tomto směru budou úspěšnější politici v nové Sobotkově vládě. V zájmu země si to přeji. Evropská komise totiž mimo jiné poukazuje na nutnost řešení problému střetu zájmů. A nepamatuji v české politice jednoznačnější případ střetu zájmů, než jaký má současný ministr financí Andrej Babiš.

Hmatatelným důkazem selhání české pravice jsou výsledky průzkumů, podle kterých si tři čtvrtiny lidí v naší zemi myslí, že se od roku 2010 korupce v naší zemi zhoršila. Žalostný je rovněž pohled firem, které v České republice vidí jako největší problém pro podnikání právě korupci. A to nejvíce z Evropské unie!

Rád bych věřil tomu, že nová vláda nastaví nový, opačný trend. Jsem ale přesvědčen, že bychom i v Bruselu měli mít takové zástupce, kteří tam nebudou jezdit jen pro výplatu. Dokud budeme mít v Evropě pověst korupční centrály, nebude nás brát nikdo vážně. Důsledkem toho jsou pak nižší částky pro čerpání evropských peněz určených pro zvelebení života naší země.

Je zkrátka potřeba, aby politici na národní úrovni více propojili svou práci se zástupci České republiky v Evropské unii, tedy v Evropském parlamentu. Vládní politici by měli prohlubovat důvěru občanů v náš stát, úkolem českých zástupců v EU by měl být pozitivní lobbing pro Českou republiku. Výsledky dosavadních českých europoslanců jsou totiž těžko nehmatatelné a nikdo vlastně pořádně neví, co pro nás za posledních pět let v tomto směru udělali.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

17:04 Pastuchová (ANO): Zvýší se riziko vzniku korupčního prostředí

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…