Paroubek: Babišova zbytečná chyba

02.01.2018 14:38

Andrej Babiš již před časem projevil apetit omezit parlamentní rozpravu ve Sněmovně podle pravidel podobných těm, podle kterých dlouhá léta probíhá debata například v německém Bundestagu.

Paroubek: Babišova zbytečná chyba
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V zásadě je to politicky korektní názor, který ovšem bude mít pro menší politické subjekty – a k těm teď patří i sociální demokracie – velmi nepříjemné politické důsledky. Řečnický prostor bude totiž rozdělen do částí, které budou odpovídat váze politických stran, odvislé od počtu jejich mandátu ve Sněmovně. Debatovat se pak zkrátka bude méně a bude velmi záležet na tom, jací řečníci budou za tu kterou stranu hovořit, aby to někoho vůbec zaujalo. V Bundestagu je také méně politických stran než v české Sněmovně, takže se debata v české sněmovně do značné míry přesune do výborů, kde veřejnosti už zůstane jaksi utajena. To bude velká změna s velmi nepříjemnými politickými důsledky…Prostě opozice rozdělená do malých politických subjektů bude mnohem méně viditelná.

Babiš však již nyní, jako šéf vlády, která je de facto vládou v provizoriu, která není schopna získat důvěru Sněmovny, chce změnit jednací řád vlády. Tyto změny považuji za zbytečné a ve svých důsledcích politicky škodící A. Babišovi.

Po dlouhá léta se jaksi zvykovým právem na zasedání vlády usadili někteří vysocí státní funkcionáři. Šéf NKÚ, šéf ČSÚ a státní tajemník pro evropské záležitosti.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Každý premiér si také samozřejmě posadil do schůzí vlády své poradce, kteří, pokud svému premiérovi měli radit, museli být orientováni v tom, co se ve vládě děje. Činili to tak všichni premiéři bez výjimky. A upřímně, pokud mají ve vládě sedět poradci – a Andrej Babiš neřekl, že by tam sedět neměli – měli by tam sedět i vysocí státní funkcionáři typu šéfa NKÚ. Ten dokonce ze zákona má při projednávání důležitých zákonů být, takže by bylo nepraktické, aby třeba u pěti materiálů vlády, které budou projednávány, seděl, pak zase běžel do svého úřadu anebo čekal na chodbě a pak se zase vrátil na projednávání dalšího materiálu.

Šéf NKÚ je významná instituce a jednotlivá ministerstva mají ve svém hospodaření věsměs takové závady, že by šéf NKÚ ke všem materiálům, které mohou ovlivnit hospodaření ministerstev, vystupovat prostě měl.

Jiná věc je, pokud jde o šéfa české statistiky. Tam jsem nikdy neviděl žádné významné důvody k tomu, aby ve schůzi vlády seděl. A za 16 měsíců, co jsem byl předsedou české vlády, se stalo jen jednou, že by do programu vlády šéf ČSÚ zasahoval…

Babiš se pouští do sporu, který je úplně zbytečný a který byl pro část opozice jen vítaným prostředkem, jak kritizovat Babišovy „samovládné“ tendence. Prostě zbytečná politická chyba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Talíř (KDU-ČSL): Prostě se bojí, že by voliči nehlasovali „správně”, tedy pro ANO a SPD

21:03 Talíř (KDU-ČSL): Prostě se bojí, že by voliči nehlasovali „správně”, tedy pro ANO a SPD

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k uplynulému týdnu.