Paroubek: Bakalonoviny zahajují prezidentskou kampaň pro generála Pavla?

06.03.2015 20:30

Hospodářské noviny, podle majitele Z. Bakaly, amerického občana, známé také jako bakalonoviny, zřejmě anotací s názvem „Česko hledá prezidenta“ zahájily volební kampaň pro generála Petra Pavla. Zájmová skupina, která má velmi blízko k hájení amerických národních zájmů, zahajuje v příštích týdnech jakýsi pojízdný cirkus pod názvem „Evropské hodnoty“, ve kterém chce představovat budoucího kandidáta či budoucí kandidáty na prezidenta.

Paroubek: Bakalonoviny zahajují prezidentskou kampaň pro generála Pavla?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Hlavní osobou této akce je P. Kolář, bývalý český velvyslanec ve Spojených státech  a exponent amerických zájmů, který mě jako coby bývalého premiéra a tedy účastníka české zahraniční politiky v letech 2005-2010 zaujal v televizních debatách veřejnoprávní ČT, kam je velmi často zván, zkreslováním dlouhodobé linie české zahraniční politiky.

Podle Koláře je přístup současné vlády a prezidenta  např. k Číně  v rozporu s údajným Havlovým odkazem v oblasti zahraniční politiky. Tyto lži mně nebylo umožněno vyvrátit veřejně tam, kde on je bez jakýchkoliv zábran šíří, tedy v České televizi. Proto na ně opakovaně upozorňuji na blozích a  v  jiných textech na internetu. 

Jen stručně chci připomenout, že ve vztazích k Číně Sobotkova vláda zatím nedošla ani tak daleko, jako to bylo v případě vlády pod mým vedením v letech 2005-2006. Tehdy jsem své kroky k rozvíjení vztahů s Čínou pochopitelně konzultoval s V. Havlem, který vůči nim nikdy nevyjádřil žádné výhrady. Postupy Sobotkovy vlády a M. Zemana vůči Číně jsou přesto mediálně předmětem ostrých útoků.

Generál Pavel je jistě velmi schopný generál, ale teď by se měl soustředit, jako člověk, který bude zastávat druhou až třetí nejvýznamnější pozici v hierarchii NATO,  na výkon své budoucí funkce, pro kterou má důvěru orgánů aliance i Spojených států. Osobně nevidím jako přínosné, pokud by se o úřad prezidenta ucházel voják,  který není mimo činnou službu a nepochybně bude velmi silně akcentovat zájmy NATO a Spojených států. V případě jeho zvolení bychom se mohli těšit na nové kolo jednání o umístění americké vojenské základny u nás.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.