Paroubek: Berlín má dost amerického špiclování. A co Praha?

15.07.2014 15:00

Německé vládě došla trpělivost a jistě i v zájmu vlastní sebeúcty poté, co bylo odhaleno, že americká NSA odposlouchávala kancléřku Angelu Merkelovou a nynějším odhalení pracovníka BND a ministerstva obrany jako agentů CIA, požádala představitele tajných služeb na ambasádě Spojených států, aby opustil Německo. Mezi spojenci se jedná o krok mimořádně nevšední.

Paroubek: Berlín má dost amerického špiclování. A co Praha?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Američané se nyní mají pokoušet přesunout zejména své rezidenty, kteří řídí tajné agenty, z velvyslanectví v Berlíně do Prahy a Varšavy. V neděli to napsal německý list Bild am Sonntag. Z geograficky blízkých destinací by tak mohli nadále řídit své agenty na území Německa, často s Američany spolupracující řadu let.

Obávám se, že my budeme tomuto zneužívání českého území pro špionážní práci amerických tajných služeb proti našemu sousedovi a spojenci v Evropské unii a NATO pouze přihlížet. Příklad takové mizérie totiž již máme. Mlčení ke zprávě týdeníku Der Spiegel, že také v Praze Američané disponují systémem elektronického špiclování. Kolik Čechů uvízlo v této pavučině? A kdo? Když už vláda nechrání sebe, měla by chránit alespoň své občany. Mlčely i politické strany, poslanci, včetně komunistických, jindy k USA velmi kritických. Kde jsou všechny ty organizace planě hovořící o lidských právech? O investigativních novinářích nemluvě. Proč jsme tak krotcí?

Kdo chce mlčet, musí počítat se světem, kde jeho život bude ovlivňovat špiclování. Informace jsou k tomu, aby byly využity. Třeba pro ovlivňování a různé zpravodajské hry. V širších souvislostech není nezajímavé, kdo prošel různými stážemi ve Spojených státech. Proč na ambasádě USA měli takový zájem o styk se státními zástupci – např. Ištván, Bradáčová. K čemu jsou Američanům zprávy o závažné trestné činnosti? Nejen Snowden, ale i Julian Assange otevírá oči. Nestálo by ta to, podívat se na zrušení předčasných voleb v roce 2009 Ústavním soudem? A jak to bylo s „kauzami“ Kubiceho, ještě hloupějšími než kauzy Ištvána? Jaké jsou souvislosti mezi pádem vlády P. Nečase a případnou dostavbou Temelína?

Najdou se alespoň nyní, kdy se s velkou mírou objeví v Praze další američtí zpravodajci, v poslaneckých lavicích zodpovědní poslanci, kteří se začnou dotazovat? Bude je alespoň zajímat, zda jsou odposloucháváni podobně jako jejich kolegové z Bundestagu, jak napsal včerejší Bild? V Německu či Maďarsku na základě informací zveřejněných E. Snowdenem vyšetřování probíhají. V Polsku má špiclování polských občanů na stole ombudsman. Je to chvályhodné. Svět Orwella se v podání amerického špiclování naplňuje. V Praze k tomu můžeme dodat přání, abychom nespadli do světa Franze Kafky a jeho Procesu. Nakonec totiž nejde jen sebeúctu, ale zejména o základy demokratického fungování státu.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…