Paroubek: Finanční i komoditní trhy se odvázaly

19.12.2016 8:35

Zvolení D. Trumpa prezidentem USA počátkem listopadu a rozhodnutí americké centrální banky Fed o navýšení základní úrokové sazby o 0,25 % v minulém týdnu způsobily poměrně významné změny na světových finančních i komoditních trzích.

Paroubek: Finanční i komoditní trhy se odvázaly
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V důsledku velkých očekávání zvýšené konjunktury v USA v souvislosti s předpokládanými velkými investicemi ve veřejném sektoru do obnovy a rozvoje veřejné infrastruktury došlo v posledních týdnech k významnému posílení amerického dolaru ve vztahu k dalším měnám, především k euru a také k jenu.

V současné době (pondělí 19.12.) je euro prodáváno již jen za 1,045 dolaru, ačkoli ještě před pár týdny se pohybovalo v hodnotách 1 euro za 1,13 dolaru.

To je velmi významná změna ceny dolaru, která by se podle všech dosavadních zkušeností měla pomítat jak v cenách drahých kovů, tak v cenách dalších komodit a také akcií a obligací.

Pokud jde o cenu zlata, tak ta se zpevňováním cen dolaru skutečně klesá. Od začátku listopadu poklesla již téměř o 15 % a brzy se, pokud bude pokles pokračovat, přiblíží k ročním minimům. Ceny komodit se ovšem vyvíjejí rozdílně. Po vzestupu cen průmyslových kovů minulý měsíc, včetně palladia a platiny, dochází nyní k jisté korekci vývoje těchto cen směrem dolů. Je tomu tak u mědi, palladia i dalších průmyslových kovů.

Konjunktura v USA prostě nepřijde tak rychle, jaká byla první očekávání…

Americká ekonomika je v lepším stavu nežli evropská

Ceny akcií by podle všech pouček měly nyní na těch hlavních akciových trzích spíše klesat, neboť to, že bude navýšena úroková sazba v USA, bylo očekáváno trhem již po mnoho týdnů a měsíců. Takže to není nějaké velké překvapení z minulého týdne. Ostatně, zvýšení úrokové sazby o 0,25 % není nijak dramatické. Ale toto zvýšení otevírá cestu k jednomu či dvěma navýšením úrokové sazby provedeného Fedem také v příštím roce.

Americká ekonomika přitom roste. Je v lepším stavu nežli evropská ekonomika, která potřebuje naopak další impulzy, aby svůj růst zrychlila.

Finanční analytici ani nejsou překvapeni tím, že se ty hlavní americké burzovní indexy přibližují „hranici snů“. Index Dow Jones je už jen jedno procento od magické hranice 20 tisíc bodů. S&P 500 již překročil jinou magickou hranici – 2 500 bodů.

Velmi rychle se v posledních pěti až šesti týdnech vyvíjely ceny akcií na významných evropských trzích. Německý index DAX, britský index FTSE 100 a francouzský CAC 40. Všechny tyto indexy, s výjimkou britského, se během těch posledních pěti týdnů vyvíjely v relaci 7 – 10 % navýšení. Také britský index FTSE 100 zažil po poklesu, který zaznamenal v průběhu října, významné navýšení.

S D. Trumpem se asi nudit nebudeme

V tomto týdnu je dalším zajímavým jevem, který zaznamenávají finanční trhy to, že Čína zvedla oficiální kurz jüanu. Zřejmě proto, aby trochu zchladila hlavu nově zvolenému americkému prezidentu Trumpovi, který v posledním roce rád hovořil o silně podhodnoceném jüanu, se kterým se čínské zboží lehčeji dostává na americký trh. Finanční trhy také zaznamenaly, což je z části komická informace, že Čína ve svých vodách odlovila americký podvodní dron. Je ale otázka, co z toho vyvodit. Ale finanční trhy nepodceňují zkrátka nic…

Velkou neznámou ovšem zůstávají italské banky, které jsou momentálně asi nejrizikovější oblastí hospodářství zemí EU. Italská vláda podle posledních zpráv sice rozhodla o částečné sanaci italského bankovního sektoru částkou 15 miliard eur. Ale tato částka se zdá být jen první „splátkou“ na řešení značných toxických aktiv, která obsahují bilance řady italských bank.

Svět s velkým zájmem očekává hospodářskou politiku nového amerického prezidenta, která bude znamenat větší nebo menší diskontinuitu oproti dosavadnímu vývoji ekonomického uvažování vládnoucí americké politické elity. A to větší měrou nežli kdykoli předtím při předávání moci z prezidenta na prezidenta. Nad prvky diskontinuity v minulosti vždy převládaly spíše prvky kontinuity. Dnes se naopak očekává významný podíl prvků diskontinuity. S D. Trumpem se asi nudit nebudeme. ...

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.