Paroubek: Hnutí ANO v průzkumech sílí. Jak blízko jsou mimořádné volby?

10.11.2014 15:41

Hnutí ANO by podle průzkumu TNS Aisa volilo 35 % občanů, ČSSD by pak podle tohoto průzkumu dalo hlas 18 % lidí. Hnutí ANO by tak ve volbách do Sněmovny získalo téměř dvojnásobný počet hlasů než druhá nejsilnější strana.

Paroubek: Hnutí ANO v průzkumech sílí. Jak blízko jsou mimořádné volby?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Dlouhodobě se zabývám vývojovými trendy v české společnosti a nebylo pro mě těžké již před delším časem odhadnout, že závěrem tohoto roku se vytvoří velký odstup ve volebních preferencích mezi hnutím ANO a ČSSD. Je to způsobeno celu řadou faktorů, a zejména:

1. Bohuslav Sobotka je jaksi ve stínu Andreje Babiše a veřejnost tuto skutečnost vnímá tak, že zatím úspěšnou koaliční vládu jakoby řídil ministr financí. (Je to podobné jako začátkem 90. let ve vládě P. Pitharta, jejímž ministrem financí byl V. Klaus.)

2. Marketingová strategie A. Babiše je o dvě třídy nad marketingem ČSSD, který prakticky neexistuje. Zdá se, jakoby ČSSD byla v pozici naprosto pasivního činitele, kdežto A. Babiš neustále přichází s novými a novými pro lidi a pro stát pozitivními podněty. Často podněty populistického charakteru a někdy s takovými, které už po pár dnech bývají zcela opuštěny a zapomenuty.

3. A. Babiš má obrovskou převahu v médiích, což je dáno vlastnictvím nejvýznamnějšího mediálního domu v ČR a „kartelovými dohodami“, které uskutečnil s jinými mediálními subjekty, a také mimořádným vlivem na veřejnoprávní televizi.

4. Sociální demokracie se nedokázala vymanit ze svých klientelistických vazeb. Objevují se stále další a další informace o souzených, obžalovaných či obviněných lidech z řad členů ČSSD, z nichž bohužel někteří kandidovali i v nedávno proběhlých volbách. Presumpce viny, která je zakotvena ve stanovách ČSSD, tak není uplatňována.

5. B. Sobotka si ve straně vyhledává možné budoucí soupeře a ničí je, čímž z personálního hlediska stranu pochopitelně velmi oslabuje.

Před řadou měsíců jsem upozorňoval, že pokud A. Babiš se svým hnutím získá velký náskok ve volebních preferencích (10–12 %) a domluví vytvoření předvolební aliance s hnutím STAN, čekají nás mimořádné sněmovní volby. Nyní se obávám, že k předčasným volbám může dojít i bez toho, že by A. Babiš domluvil spojení s hnutím STAN, protože k sestavení vlády po mimořádných volbách může postačit například jen jeden menší koaliční partner.

Drobné neshody typu Němeček versus Babiš mohou z latentní podoby přerůst v silnější politickou krizi vlády a s ohledem na to, že A. Babiš má obrovskou převahu v médiích, za „viníka“ mimořádných voleb rozhodně označován nebude…

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…