Paroubek: Izrael ukazuje své horší stránky

20.01.2015 13:23

Palestinci začátkem tohoto roku požádali o začlenění k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Soud tento týden začal vyšetřovat možné válečné zločiny, kterých se izraelská armáda dopustila loni v červnu při vojenské operaci v pásmu Gazy. Zahynulo při ní 2000 Palestinců a 70 Izraelců.

Paroubek: Izrael ukazuje své horší stránky
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Izrael například ostřeloval školu, která sloužila jako útočiště pro uprchlíky, nebo nemocnici. Pokud by ICC předběžně rozhodl, že se Izrael skutečně dopustil válečných zločinů, může nařídit plnohodnotné vyšetřování, které by mohlo vést k obvinění konkrétních osob.

Kvůli přístupu k Palestině nyní Izrael, který, stejně jako jeho největší spojenec USA, není členem ICC, naléhá na své spojence, kteří členy jsou, aby ICC nadále nefinancovali. Izraelský ministr zahraničí uvedl: „Požádáme naše přátele v Kanadě, Rakousku a Německu, aby soud přestali financovat. Tato organizace nikoho nezastupuje, je politická.“

ICC je stálým mezinárodním trestním soudem, který stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Pokud bude Palestina přijata, stane se tak 123. členem. Soud vznikl jako odpověď na hrůzné zločiny proti lidskosti páchané v rámci konfliktů např. v Jugoslávii či ve Rwandě. Vyšetřoval například válečné zločiny a chování proti lidskosti při bojích v Kongu, vyšetřování genocidy v Súdánu při konfliktu v Dáfúuru či vyšetřování povolebního násilí v letech 2007-2008 v Keni.

Je samozřejmé, že Izrael nechce být zařazen po bok Rwandy či Konga, ale obvinění, která ICC vyšetřuje, nepřicházejí jen tak z čista jasna. Postoj Izraele je jen těžko dlouhodobě udržitelný a je téměř nemožné, aby Izrael na svou stranu získal mezinárodní veřejné mínění.

Je také zajímavé, že nejhlasitějšími kritiky ICC jsou státy, jejichž představitelé byli tímto soudem souzeni. Izrael se tak svým postojem už nyní nechtěně řadí na jejich úroveň.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!