Paroubek: Je Babiš proti Trumpovi beránek?

01.12.2016 4:29

Babiš si střet zájmů, ve kterém je, zřejmě vůbec nehodlá připustit. To, že je místopředsedou vlády, ministrem financí, a současně například nadřízeným pracoviště Finančního analytického úřadu (FAÚ), které může nahlížet do účetnictví a finanční situace největších konkurentů jeho firmy Agrofert na trhu, je už samo o sobě skandální. Ale není to to jediné, co mu lze vytknout.

Paroubek: Je Babiš proti Trumpovi beránek?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Agrofert je druhým největším koncernem v zemi a Babiš je krom toho ještě majitelem nejvlivnějšího mediálního domu v zemi, MfD. Proti Trumpovi se však Babiš podle svých vyjádření cítí jako beránek. Prý se chová vzorně. Nevím, co má Babiš na mysli, zda Trumpovy velké řeči nebo „jenom“ střet zájmů. D. Turmp je zvoleným prezidentem a majitelem velkého firemního impéria, které se podle různících se odhadů oceňuje v řádech set miliard dolarů. Není to tedy žádný troškař. Zatím jsem ale nezaznamenal jedinou informaci o tom, že by D. Trump byl ve svých firmách příjemcem nějakých dotací z veřejných rozpočtů. Na rozdíl od A. Babiše, jehož firmy se běžně ucházejí o veřejné zakázky, které také získávají.

A konečně, D. Trump není majitelem žádného mediálního impéria a jeho vliv na média je v USA prakticky zanedbatelný. Dá se dokonce předpokládat, že v průběhu výkonu své funkce bude oblíbeným terčem liberálních deníků, protože jediný mediální prostor, který před volbami dokázal ovládat, byl ten na sociálních sítích. Jak se ukázalo, soustředit se právě na sociální sítě, byla šťastná volba jeho volebního týmu. Na sociálních sítích slavil Trump velký úspěch a s přehledem zde Clintonovou porazil. Na stejném prostoru v předchozích dvou prezidentských volbách s přehledem své protikandidáty porážel B. Obama… D. Trump a A. Babiš zkrátka nejsou zcela srovnatelní.

Určitě mi není sympatické, že byl prezidentem USA zvolen člověk s takovým obrovským majetkem. Ale na druhé straně se možná ukáže, že jeho nezávislost na Wall Streetu a jiných finančních a zájmových skupinách, které de facto určují politiku USA, je užitečná. Nechme se překvapit. Jak to je, nám řekne vývoj v těch příštích měsících, či spíše letech…

Babiš se svého konfliktu zájmu vůbec nehodlá zbavit. Nelze samozřejmě předbíhat, možná také D. Trump v sobě nakonec objeví důvody k tomu, proč se vlastně od svého impéria nemůže tak úplně oddělit a proč je vhodné, aby pokračoval v té či oné míře v jeho řízení i z oválné pracovny Bílého domu. To by ovšem bylo skandální.

Věřme, že nově zvolený americký prezident projeví velkou soudnost a bude se soustředit jen na výkon svého mandátu prezidenta USA.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…