Paroubek: L. Zaorálek zaujal k boji s Islámským státem rozumný postoj

05.12.2014 8:23

Ministr Zahraničí L. Zaorálek na konferenci protidžihádistické koalice pořádané Spojenými státy uvedl, že by v boji proti Islámskému státu (IS) neměla být vyloučena spolupráce s Íránem a B. Asadem.

Paroubek: L. Zaorálek zaujal k boji s Islámským státem rozumný postoj
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Se Zaorálkovým postojem nelze než souhlasit. „Koalice ochotných“ sice na pozice IS v Iráku i Sýrii utočí ze vzduchu, a to nyní údajně i s pomocí Iránu, ale vzdušné útoky na rozprášení IS nemohou stačit. Je třeba přidat také pozemní operace a syrská armáda B. Asada čítající zhruba 300 tisíc mužů a zocelena téměř čtyřletým bojem s islamisty je nepochybně jednou z nejbojeschopnějších armád světa a momentálně se vyrovná i izraelské armádě.

Chaos, který nastal v Libyi po svržení M. Kaddáfího, umožnil, aby zde vznikaly výcvikové tábory IS, kde jdou podle zjištění USA cvičeny stovky bojovníků. I z tohoto hlediska by bylo vhodné, aby Západ přehodnotil postoj k syrskému prezidentu Asadovi a bral jej jako možného spojence v boji proti Islámskému státu, nikoli jako protivníka, jehož je nutné svrhnout.

Také Teherán je motivován pomoci šíitské irácké vládě v boji proti Islámskému státu.

Zkrátka, pokud chce Západ IS skutečně porazit a pokud do Iráku a Sýrie nechce NATO a jeho spojenci vyslat vlastní pozemní jednotky, musí zásadním způsobem změnit své vztahy s Asadem i Teheránem.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.