Paroubek (LEV 21): P. Bělobrádek v OVM věšel veřejnosti bulíky na nos

07.10.2014 8:37

Pavel Bělobrádek byl jedním z hostů nedělních Otázek Václava Moravce a ve shodě s mnohými dalšími, např. prezidentem Zemanem, ministrem průmyslu Mládkem, J. Bartoškem (KDU-ČSL) nebo třeba novým americkým velvyslancem v Praze Schapirem se jal veřejnost přesvědčovat o nutnosti dostavby jaderných bloků v Dukovanech či Temelíně.

Paroubek (LEV 21): P. Bělobrádek v OVM věšel veřejnosti bulíky na nos
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Předseda lidovců Bělobrádek, ve shodě s realitou, uvedl, že dostavba jaderných bloků nemůže být v současné situaci rentabilní a že se musíme smířit s tím, že elektřinu z těchto bloků bychom dotovali. Avšak i on horoval za dostavbu jednoho jaderného bloku v Dukovanech a nejlépe i jednoho bloku v Temelíně. Jde podle něho o otázku strategie a bezpečnosti, neboť Evropa se musí stát energeticky nezávislou na Rusku. Lidovecký předseda zapomněl mezi vyššími cíli – strategie a bezpečnost – uvést ten zásadní – a to, že na dostavbu bloků tlačí i různé lobbystické skupiny. A že to bude stát opravdu hodně, hodně peněz. Řekl bych, že konečný účet za výstavbu dvou bloků se bude pohybovat mezi 300 – 400 miliardami korun.

Předseda Bělobrádek také zapomněl zmínit, že plyn, o nějž v Ukrajinské krizi zejména jde a kterého např. na Slovensko údajně přes Ukrajinu proudí o polovinu méně, než by mělo, skutečně z jádra neuděláme. Ani kdybychom dostavěli každé české jaderné elektrárně deset nových bloků. Ukrajinská (nebo ruská) krize není krizí elektrické energie, ale zejména krizí plynovou. A další věcí, kterou P. Bělobrádek veřejnosti neosvětlil, je, proč bychom zrovna v České republice, která se s 20 % vyvezené zde vyrobené elektrické energie (to odpovídá roční produkci JE Temelín) řadí na 5. místo mezi světovými vývozci elektřiny, měli za stovky miliard stavět další bloky, jež by produkovaly elektřinu, kterou bychom pak vyváželi do Německa či Rakouska, a to za ceny, na něž by dopláceli čeští daňoví poplatníci.

Dále pan Bělobrádek pozapomněl uvést, že Česká republika odsouhlasila všechny tři hlavní cíle Klimaticko-energetického balíčku na rok 2030. Ty jsou: 1.) snížení emisí CO2 o 40 %, 2.) zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě energie na 27 % a za 3.) snížení spotřeby energie o 30 %.

Je třeba předeslat, že jádro nepatří k obnovitelným zdrojům energie a je třeba stále dokola klást otázku, kam a za jakých podmínek budeme elektrickou energii z nově postavených bloků vyvážet, když EU plánuje už do roku 2030 snížit spotřebu o 30 %? A spotřebu energie sníží i všechny sousední země.

Domnívám se, že zahájit dostavbu jaderného bloku v Dukovanech anebo Temelíně, nejhůře v obou jaderných elektrárnách, by za současných podmínek bylo skutečně velmi nerozumné. Pokud vláda dostavbu posvětí, tedy dá záruky, bude jednat ve shodě se zájmy určitých zájmových skupin, ovšem v protikladu se zájmy většiny občanů České republiky. A tato úlitba zájmovým skupinám by Českou republiku vyšla skutečně velmi draho.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.