Paroubek (LEV 21): Průmyslová výroba v eurozóně v srpnu poklesla

16.10.2014 14:10

Eurostat oznámil, že se po červencovém nárůstu o 0,9 % průmyslová produkce v srpnu meziměsíčně snížila o 1,8 %, což je ještě o 0,2 % vyšší pokles, než očekávali analytici.

Paroubek (LEV 21): Průmyslová výroba v eurozóně v srpnu poklesla
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Už v průběhu minulého týdne jsem upozorňoval na možný návrat recese do eurozóny, a to v souvislosti s problémy největší ekonomiky eurozóny i celé EU, tedy ekonomiky Německa, a dále i problémy hospodářství francouzského, italského a ve větší míře také španělského. A potíže menších ekonomik, například řecké a portugalské.

Česká vláda se pod hrozbou recese v eurozóně i v celé EU musí začít co nejrychleji a nejintenzivněji věnovat opatřením a nástrojům, které mohou podpořit český hospodářský růst a udržet ho v přijatelné dimenzi 2 – 3 % HDP. Zejména je třeba zajistit plynulé čerpání peněz z evropských fondů, podporu zahraničních i domácích investic a investorů. Vláda by také měla přijít s programem na podporu stavebnictví. I z tohoto hlediska vyžaduje situace v ŘSD a na ministerstvu dopravy okamžité řešení na úrovni předsedy vlády. Koaliční partner – hnutí ANO – potřebu výměny ministra nepociťuje. Dále vláda musí novelizovat zákon o veřejných zakázkách, aby přestal být překážkou výstavby veřejných staveb. Při podpoře veřejných staveb by mělo dojít i na progresivní metody financování, například na metodu PPP. Čím dříve se vláda začne tímto směrem ubírat, tím pravděpodobnější je, že se ČR podaří udržet hospodářský růst na úrovni mezi 2 – 3 %.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.