Paroubek (LEV 21): Schodek státního rozpočtu 100 miliard?

10.09.2014 18:42

Pokud vláda při dnešním projednávání návrhu státního rozpočtu přijde se schodkem cca 100 miliard korun nebo symbolicky s návrhem o pár miliard nižším, nebude to zrovna vítězství ducha nad hmotou.

Paroubek (LEV 21): Schodek státního rozpočtu 100 miliard?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Jestliže se v příštím roce očekává růst HDP o 2,7 %, bude to pro státní rozpočet přírůstek rozpočtových příjmů cca o 30 – 35 miliard korun vyšší oproti roku 2014.

Samozřejmě, že vláda, a zejména A. Babiš, by již v příštím roce měli předložit výsledky realizace svých opatření směřujících k lepšímu výběru daní a kvantifikovat dopady těchto akcí – zda budou mít za následek příliv dalších příjmů do státního rozpočtu ve výši 10, 20, 30, nebo dokonce 40 miliard korun.

A. Babiš a vláda by měli začít plnit sliby týkající se posílení výběru daní, ke kterým se zavázali ve vládním prohlášení. Z tohoto hlediska se schodek 100 miliard korun zdá být málo ambiciózní.

Snad pouze M. Kalousek, bývalý ministr financí obou pravicových vlád, nemá žádné morální právo tento schodek kritizovat, jelikož za jeho éry, čím více šetřil, tím byly schodky vyšší.

Objevila se také informace, že stát dá jednu miliardu korun na podporu bytové výstavby. To je jistě chvályhodné. Zatím však nebyly zveřejněny žádné programy, které stát v této souvislosti vypisuje, tak aby od roku 2015 došlo v této oblasti k nějakému pohybu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě