Paroubek: Ministerské neodcházení

03.06.2017 8:34

Ministryně Valachová má v sobě něco z madame Dubarry. Tato někdejší blízká přítelkyně krále Ludvíka XV. byla revolučním tribunálem v době jakobínského teroru odsouzena ke gilotinování. Poté, co jí pochopové předali katu Sansonovi, se proslavila svým výrokem „Un moment plus“ (Ještě chviličku). Pokud tehdy aristokraté i prostí lidé umírali na popravišti vesměs velmi statečně, madame Dubarry si chtěla ještě o pár vteřinek prodloužit svůj život. Něco podobného předvádí v těchto dnech ministryně školství a tělovýchovy Valachová.

Paroubek: Ministerské neodcházení
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Před pár dny přijala politickou odpovědnost za svoji náměstkyni, která byla obviněna v rámci policejní akce v souvislosti s údajně nezákonným čerpáním státních dotací pro sport. Ministryně Valachová při oznámení své abdikace hovořila velmi správně o politické kultuře, kterou je potřeba, na rozdíl od přístupu A. Babiše, který se držel své funkce do posledních chvil a za každou cenu, jasně prokázat. Nyní však paní ministryně hovoří o tom, že ještě „chviličku“ musí zůstat ve své funkci. Ještě do projednání kariérního řádu učitelů a možná pak „ještě chviličku“ k něčemu jinému.

Premiér Sobotka již ovšem vybral jejího nástupce ve funkci ministra školství, kterým je její dosavadní náměstek prof. Štech. Prof. Štech byl ve vedení ministerstva několik let a má, řekněme si to otevřeně, vyšší kvalifikaci pro vedení tohoto resortu, nežli současná ministryně. Byl u všech závažných rozhodnutí ministerstva a podílel se na rozhodování tohoto úřadu. A samozřejmě by měl být od začátku u jednání o rozpočtu pro resort školství na příští rok. Paní ministryně se nemůže vůbec divit tomu, že ji nový ministr financí Pilný vypoklonkoval s jejími požadavky na navýšení rozpočtu ministerstva na rok 2018. Takováto náročná agenda musí být vždy svěřena, v případě anoncované výměny ministrů, již jen novému ministrovi.

Miloš Zeman rovněž celou věc velmi silně zkomplikoval. Prezident naznačuje ve svých veřejných vystoupeních, že by si ministryně Valachová snad mohla ještě svůj odchod z čela ministerstva rozmyslet. Jakoby to bylo snad její rozhodnutí. Premiér předal podle Ústavy návrh na odvolání ministryně prezidentovi a ten by měl v nejkratším možném termínu konat, tedy odvolat ministryni z vlády a současně jmenovat ministra nového. Tedy zbytečná komplikace ze strany prezidenta Zemana i (ne)odcházející ministryně Valachové, což jen komplikuje situaci premiérovi a zejména novému ministru školství prof. Štechovi.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.