Paroubek: Odvoláváme, co jsme slíbili, neslibujeme, co jsme odvolali

20.05.2014 12:37

Zvýšíme vám platy o 2 procenta. Tak zněl verdikt vlády o chystaném navýšení platů ve státní sféře. Měli dostat přidáno úředníci, hasiči, učitelé a policisté. Tak zněla slova české letos v únoru.

Paroubek: Odvoláváme, co jsme slíbili, neslibujeme, co jsme odvolali
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podobně hovořila ústy ministra financí Jana Fischera dočasná vlády vloni na podzim. Když se na jaře začala média zajímat, jak obě vlády – stará i nová - naplnily své sliby, dostalo se jim od většiny ředitelů českých škol vysvětlení, že peníze na účty jejich zařízení dosud nedorazily. Několikaměsíční čekání na plnění slibů pokračuje.

Jedinou částí státní správy, která se dočkala vylepšení, jsou policisté. U těch je však nutné připomenout, že jejich platy se před několika lety po úpravě systému nezvýšily, ale naopak snížily. Takže momentální navýšení mzdových prostředků vedlo vlastně jen k částečné kompenzaci dřívějšího ubrání peněz. Ani po dvouprocentním zvýšení tak příjmy policistů nedosahují předcházející úrovně. Ministr vnitra i policejní prezidenti slíbili, že v dohledném čase vrátí policejní platy na původní úroveň.

Což logicky znamená další navýšení rozpočtu ministerstva vnitra o několik miliard. O ty miliardy, které se naopak neustále nedostávají na slibované navýšení platů, třeba těch učitelských.

Učitelé jsou kapitola sama o sobě. Podle posledních údajů je průměrný příjem českého pedagoga 26 000 korun. Upřesněme, že se jedná o hrubý plat. Napříč všemi stupni škol, od základních až po vysoké. Nejhůře jsou na tom učitelé základních škol, o něco lépe středoškolští pedagogové. Dnešní ministr Chládek tvrdí, že v nejbližších letech zvedne průměr ve školství o dva tisíce, tedy na 28 000 korun. Platí však, že průměr je věc diskutabilní. Jako u těch dvou. Jeden má dvě kuřata, druhý žádné. V průměru mají oba po jednom kuřeti.

Na oficiální průměrný učitelský plat dosáhne pedagog po dvaceti až třiceti letech služby. A to ještě v případě, že škola má prostředky na odměny, příplatky za další pedagogickou činnost a další finance. Čistý příjem českého učitele na základní škole, který vyučuje dva předměty a učí alespoň dvacet let, se dnes pohybuje kolem 20 tisíc korun čistého.

Jako začínající učitel si uchazeč o toto zaměstnání nemůže dělat nárok na více než 20 tisíc korun hrubého. Po pár letech se mu zvýší plat o tisíc korun. Kromě toho může být jedním ze 7000 tisíc českých učitelů základních a středních škol (z celkových 60 000), se kterými školy uzavírají pravidelně smlouvy na dobu určitou od září do června.

Přes prázdniny, aby škola ušetřila, se může jít učitel, jak se říká, pást. Nebo si sehnat na dva měsíce, kdy se podle této praxe zřejmě „fláká“, nějakou brigádu.

Lze předpokládat, že jen stěží sežene takovou brigádu, která mu dvouměsíční mzdový výpadek dorovná. V takové situaci musí žít až tři roky, neboť podle současného zákoníku práce lze smlouvy na dobu určitou uzavřít až třikrát po sobě.

Dalo by se však cynicky konstatovat, že český učitel si může ještě radostí pískat. V Evropské unii dosahují platy pedagogů přibližně 77 až 89 procent průměrných příjmů. Česká průměrná mzda v roce 2013 byla necelých 25 000 korun. Český učitel byl proto v průměru asi 5 procent nad průměrem. V porovnání s Německem, kde je průměrná roční mzda učitele okolo 1 300 000 korun, je na tom český učitel více než čtyřikrát hůře. I přesto, že podle unijního průměru má plat nad průměrem své země. Pokud vezmeme za měřítko Švýcarsko, je na tom 6,5 hůře.

Česká průměrná roční mzda je v současnosti srovnatelná jen s Tureckem, Estonskem, Chile, Slovenskem, Polskem nebo Maďarskem. Například krizí těžce postižené Řecko vykazuje průměr asi 550 000 Kč na rok. Přitom obecně platí, že česká ekonomika na tom není ani zdaleka tak špatně, jako ekonomika řecká.

Průměrné výdaje na život však nejsou v uvedených ekonomikách ve stejných násobcích, jako je rozdíl mezi průměrnými platy. Už jen fakt, že Češi žijící v blízkosti německých hranic jezdí za levnějšími potravinami k bohatším sousedům, o lecčems vypovídá.

Jiří Paroubek, expremiér a lídr strany LEV 21 pro volby do EP

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…