Paroubek: Praha může být středoevropským Detroitem

09.12.2013 14:30

Zatím nikdo příliš nereflektuje velmi vážnou situaci, která se vytvořila na pražském magistrátu v souvislosti s kauzou tunelu Blanka.

Paroubek: Praha může být středoevropským Detroitem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Pochopitelně je zde nemalý problém s platností či neplatností smluv, se zakonzervováním stavby, cenou za tuto konzervaci a s tím souvisejícím odsunutím otevření tunelového komplexu. Pražané, ale nejen oni, pocítí chyby politiků na vlastní kůži tak i tak.

Daleko vážnější problém, o kterém se ale příliš nemluví, spatřuji v možných dopadech žaloby, kterou na město podala společnost Metrostav, stavební dodavatel. Tato žaloba, jak jsem upozornil již minulý týden, může znamenat spuštění procesu, který se nazývá „cross default“. Co by to pro Prahu ve skutečnosti znamenalo?

Doslova pohromu. Jakmile totiž žádá o zaplacení dluhu jeden věřitel města, mohou tak učinit všichni ostatní věřitelé. A to najednou! Praze proto velmi vážně hrozí dominový efekt, kdy jednotliví věřitelé začnou žádat okamžité splacení závazků města. Mohou tak učinit například i banky, u kterých má město úvěry. Pro Prahu by to znamenalo okamžité zaplacení závazků hrubým odhadem ve výši 35 miliard korun. To by město pochopitelně položilo na lopatky.

Z Prahy by se tak během několika dnů mohl s trochou nadsázky stát středoevropský Detroit. To už by pochopitelně mělo významný dopad i na celonárodní úroveň. S dopady do ratingu města Prahy i celé ČR.

Bohužel, zdá se, že v tuto chvíli již není cesty zpět. Nezkušenost a nekompetentnost pražských magistrátních politiků způsobila, že osud Prahy nyní s trochou nadsázky leží v rukou bankéřů. Nezbývá, než se modlit, aby k této situaci nedošlo.

Pro občany je to také důrazné varování. Ve volbách nelze koukat pouze na vyretušované tváře na billboardech doprovázené líbivými hesly. Je třeba hledat takové osobnosti, které za sebou nesou hmatatelné výsledky. Takovou osobností např. není současný primátor Prahy Hudeček, kterého už ani Kalouskova parta neumětelů z TOP 09 nechce dokonce v širším vedení této strany.

Jako úplný výsměch realitě působí proto dnešní vyjádření náměstka primátora Nouzy (TOP 09), který s plnou vážností fantazíruje o zahájení provozu v tunelu Blanka v polovině příštího roku. Po zastavení prací Metrostavem se výstavba Blanky dostává do dalšího časového skluzu. Kromě toho bude třeba počítat s několikaměsíčním zkušebním provozem této stavby.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…