Paroubek: Překvapivý tah vlády ve vztahu k Íránu

05.05.2016 4:28

Vláda projevila nebývalou odvahu, když k návštěvě Prahy pozvala íránského viceprezidenta Sálehího, muže odpovědného za uskutečňování íránského jaderného programu. Programu, který největší světové velmoci i Organizace spojených národů (OSN) označily před pár měsíci jako mírový.

Paroubek: Překvapivý tah vlády ve vztahu k Íránu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Izrael na to má ovšem jiný názor… Řekněme si otevřeně, že nerealistický. Držet Írán v mezinárodní izolaci jen proto, že se to zdá užitečné současné vládnoucí části politické elity Izraele, není moudré. A pro Českou republiku ani praktické.

Írán bude spolu s Ruskem a Saúdskou Arábií v krátké době patřit ke třem největším světovým producentům ropy. Íránu byly po ukončení embarga odblokovány účty v zahraničních bankách, na nichž je nyní k dispozici astronomických 100 miliard dolarů, které tato země využije na nákupy chybějících zařízení a technologií, počínaje letadly a konče zařízením elektráren.

Mimo jiné i pro český průmysl je to obrovská příležitost, tak jako pro průmysl francouzský, německý či britský. Očekávat, že český průmysl prostě zůstane stranou potenciálních zakázek, by nebylo praktické.

Je jen dobře, že česká vláda, a dokonce i obvykle z Američanů a Izraelců vystrašený ministr zahraničí Zaorálek, pro tentokrát oslyšela přání Izraelců a provádí samostatnou politiku v českém národním zájmu. Izraelský premiér Netanjahu pro tentokrát do Prahy v připraveném květnovém termínu tedy nepřijede. Škoda…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…