Paroubek: Rusnokova vláda dává ruce pryč od solidní valorizace důchodů

07.09.2013 20:43

Vláda Jiřího Rusnoka zahájila debatu nad státním rozpočtem na rok 2014, jehož návrh je povinna ze zákona předložit Poslanecké sněmovně do 30. září, a to bez ohledu na to, že sněmovna se mezitím rozpustila a zůstane prázdná do předčasných voleb.

Paroubek: Rusnokova vláda dává ruce pryč od solidní valorizace důchodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Po jednání premiér Rusnok sice prohlásil, že hlavním úkolem je nepodvazovat ekonomický růst, ale zároveň zesílil podezření, že to bude i nadále na úkor spotřeby domácností, které už postihly dva roky reálného poklesu příjmů.

Prorůstové podněty mají představovat navýšené prostředky pro dopravní infrastrukturu, zdůraznil ministr financí Jan Fischer (a vyvrátil zprávy opačného charakteru, které kolovaly minulý týden). S tím se dá souhlasit, stejně jako s posílením zdrojů pro program zateplování budov Zelená úsporám, který může povzbudit i menší stavební firmy v regionech. Vláda však bohužel vychází z dogmatu prezidenta Miloše Zemana, že investice jsou vše a spotřeba obyvatelstva není důležitá, proto ponechá například valorizaci důchodů v příštím roce na ostudných 65 korunách na průměrný důchod (!).

„Jsme vázáni valorizačním schématem, které platí ještě pro rok 2014,“ řekl po úterním jednání vlády alibisticky ministr financí v demisi Jan Fischer, přestože v jiné věci, která se rovněž týká státních mandatorních výdajů, v navýšení plateb za státní pojištěnce všeobecného zdravotního pojištění, chce hledat řešení. Ani tam to nebude snadné nejen z hlediska rozpočtových zdrojů, ale z hlediska legislativy. „Formou vládního nařízení to nelze legálně zajistit,“ soudí premiér, takže rozhodnutí bylo zatím minimálně o týden odloženo. V oblasti valorizace důchodů však takový tvořivější přístup chybí. Jsem přesvědčen, že takový způsob, např. v případě příznivého vývoje rozpočtových příjmů v průběhu roku, lze najít.

Není vyloučeno, že návrh státního rozpočtu, který nakonec Rusnokova vláda v demisi předloží, bude jen slohovým a číselným cvičením, které příští vláda, která vzejde z předčasných voleb, odmítne a rozpočet si zpracuje jinak. Jenže právě to je ten nejpřesvědčivější důvod, proč by měly být návrhy vlády v demisi odvážnější a vynalézavější, zvlášť když má jít o vládu politicky nezávislých odborníků.  

Strana LEV 21 rozhodně odmítá přehlížení potřeb domácností. Vláda musí udělat vše po rychlé obnovení hospodářského růstu, ale nikoliv na úkor běžných životních potřeb občanů.

Jiří Paroubek, předseda strany

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.