Paroubek: Senzační zvrat v Německu

08.02.2017 8:35

Neuvěřitelný, fenomenální zvrat se povedl německým sociálním demokratům. Před zhruba 14 dny vystřídal v čele SPD M. Schulz, bývalý předseda Evropského parlamentu, S. Gabriela, vicekancléře a ministra hospodářství. A stalo se nečekané. SPD získala tvář.

Paroubek: Senzační zvrat v Německu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Do svého čela získala osobnost dostatečně vyprofilovanou a současně takovou, která je tou skutečnou, a přitom novou tváří této strany. V nedávném průzkumu se 76 % dotázaných německých občanů vyjádřilo, že SPD podle nich nemá žádnou jasnou programovou linii.Tedy, že nejsou schopni identifikovat její politiku.

Ano, SPD je v rámci velké koalice již více než tři toky tím juniorním a méně viditelným partnerem, který je ve stínu klerikálních stan CDU CSU, a zejména kancléřky Merkelové.

M. Schulz přichází do německé politiky zvenčí. Proto může být pro voliče zárukou potřebné diskontinuity ve vedení této strany. Zcela nepochybně se bude vyhýbat některým tématům, ve kterých se dosti shoduje s kancléřkou Merkelovou.

SPD podle průzkumu agentury Insa během 14 dnů vyskočila z 21% volebních preferencí na 31 % podpory. A naopak, němečtí křesťanští demokraté a sociálové šli dolů z 32,5 % podpory na 30 %. Ve prospěch sociálních demokratů ztratily zejména menší politické strany, včetně Alternativy pro Německo (AfD). Němečtí sociální demokraté, jejich marketingové zázemí, i zkušený M. Schulz osobně, budou muset přemýšlet, jak si zachovat a třeba i posílit tuto náhlou změnu v náladách německého obyvatelstva.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Nějaké definitivní závěry jsou v tuto chvíli předčasné, jedná se o výsledky jednoho průzkumu, a je možné, že se během krátké či delší doby faktor novosti u Schulze vyčerpá.

Je také otázka, kolik činí ztráty voličské podpory, a zejména kolik budou činit ztráty voličské podpory u stran Die Linke a Zelených, aby tyto dvě strany spolu se sociálními demokraty byly eventuálně schopny po zářijových volbách do Bundestagu vytvořit na základě stabilní a bezpečné poslanecké většiny společnou vládu.

Nicméně němečtí sociální demokraté ukazují metodu práce i českým sociálním demokratům, pokud se chtějí vydat z dnešní faktické podpory voličů 13-14 % skokem výše. Do čela strany by musel přijít člověk "zvenku".Takovými lidmi ovšem nejsou ani Tejc, ani Zimola...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.