Paroubek: Stabilní podpora Merkelové před volbami

10.09.2017 10:13

Zatím poslední zveřejněný průzkum veřejného mínění před volbami do Spolkového sněmu zpracovaný agenturou ARD – Deutchlandtrend nepřináší velká překvapení. Nicméně se do něj promítají určité změny trendů voličských nálad, ke kterým dochází po televizní debatě mezi špičkovými kandidáty CDU/CSU a SPD A. Merkelovou a M. Schulzem.

Paroubek: Stabilní podpora Merkelové před volbami
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Do výsledků se může promítat nevýrazný výkon M. Schulze v této debatě. Schulz v jediné televizní debatě, která před volbami mezi těmito kandidáty je, nevyužil příležitost k útoku na politické pozice kancléřky Merkelové a CDU/CSU. Kancléřku přivedl jenom zřídka do úzkých a většinou jen přitakával anebo přicházel do debaty s podobnými názory.

Zdá se, že vedení SPD sází na jistotu a tou je účast této strany v příští vládní koalici opět s CDU/CSU. Schulz je tak ve velmi složité situaci, když ví, že nemá šanci dohnat obrovský, dnes už 16 % náskok klerikálních stran ve volebních preferencích. Ostrou debatou sice může zlepšit o pár procent volební výsledek SPD, ale může tvrdou konfrontací ztratit šanci na povolební spolupráci s Merkelovou. SPD chce být vládní stranou i v příštím volebním období. A má velkou šanci se jí stát, i když oproti poslednímu měření, které provedla zmíněná agentura ARD – Deutchlandtrend se její preference snížily z 23 % na 21 %.

CDU/CSU má stabilních 37 % a většinou takto dopadá i v jiných průzkumech dalších výzkumných agentur. Třetí nesilnější stranou podle zmíněného průzkumu je AfD s 11 %, na 10 % je strana Die Linke, které 1 % voličů přibylo (sem se přesunula část zklamaných voličů SPD). Zelení jsou na 8 % a FDP s 9 % může být spokojena s přírůstkem 1 % příznivců.

Za určitých okolností by tedy bylo možné vytvořit příští německou vládu alternativně i za účasti CDU/CSU a FDP. Ale tato vláda by nejspíš měla jen dosti těsnou podporu poslanců ve Spolkovém sněmu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Jiná možnost nežli velká koalice CDU/CSU a SPD je ještě tzv. koalice Jamajka. To je spojenectví mezi CDU/CSU, FDP a Zelenými. Tato koalice by ovšem byla vlastně spojenectvím 4 politických stran, protože klerikální blok tvoří kromě CDU také CSU a řídit takový vládní mechanismus čtyř subjektů by bylo velmi složité. Kromě toho Zelení nebudou k vládní účasti příliš povzbuzeni nevalným avizovaným volebním výsledkem. Ještě před pár měsíci měli mnohem vyšší ambice, nežli nyní se rýsujících 8 % hlasů.

Celkově ovšem německá politika neslibuje žádnou velkou revoluci a je velmi pravděpodobné, pokud se nestane něco v tuto chvili nepředvídatelného, že současná vládní koalice bude nejspíše pokračovat. Pak ovšem také Česká republika bude potřebovat vládu, která bude na tento vývoj v sousední zemi připravena.

Vládní koalice za účasti SPD bude na rozdíl od jiných alternativ vládních sestav např. CDU/CSU s FDP tlačit na větší integraci jádra v Evropské unii. A pokud to nová česká vláda nebude reflektovat, zůstane Česká republika dříve nebo později stát jaksi opodál na periferii EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…