Paroubek: T. Horáček - takový šikovný chlapec to byl

19.07.2018 5:29

Česká média s jistou vděčností rozebírají v okurkové sezóně kauzu Tomáše Horáčka.

Paroubek: T. Horáček - takový šikovný chlapec to byl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Tento přičinlivý chlapec vybudoval za několik let své činnosti impérium firem, ve kterých vystupoval jako vlastník on, či jeho rodinní příslušníci a jinak spřízněné osoby. A tento hoch se zabýval zejména získáváním veřejných zakázek. To, co dnes odkrývají média je zřejmě jen menší část celého problému.
Už v tuto chvíli je víceméně známo, že Horáček měl zásadní vliv na zakázky (ve spolupráci s vrcholným managementem) FN Na Bulovce a také v nemocnici Na Františku. Jedna nemocnice je řízená ministerstvem zdravotnictví a druhá městskou částí Praha 1. Tato poznámka je důležitá, neboť z dalšího textu vyplyne, že Horáček měl ohromný záběr také v jiných organizačních složkách státní a veřejné správy.

V Praze si vrabci cvrlikají na střeše, že Horáček „spolupracoval“ s příspěvkovými organizacemi, tzv. sociálkami hl. m. Prahy. Kromě toho pronikl také svým vlivem do příspěvkovek, sociálek ad. ve středních Čechách a údajně také ve středočeských nemocnicích. Horáčkovy firmy spolupracovaly takto i s krajskou nemocnicí v Liberci. Vlastně větší nebo menší zakázky měli také v mnoha dalších krajích.

T. Horáček zvládl technologii veřejných zakázek naprosto dokonale a využíval toho, že První chráněná dílna s. r. o., kterou vybudoval, se v posledních letech rozrostla do překvapivě velkých rozměrů a byla jakýmsi živým štemplem na veřejné zakázky. Ona totiž měla jednu obrovskou konkurenční výhodu. S ohledem na vysoký podíl zaměstnávaných osob s pracovním postižením se při porovnávaní veřejných zakázek První chráněná dílna s. r. o. velmi často, a možná vždy, dostávala při vyhodnocení zakázek v rámci tendrů na první misto, neboť se hodnota její zakázky automaticky snižovala pro potřeby posuzování o 15%.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Tato komparativní výhoda jistě musela, mírně řečeno, štvát konkurenční firmy, neboť Horáčkova firma takto mohla vyhrávat, na co si vzpomněla. Zakázky na dodávky přístrojů, materiálu pro nemocnice a sociálky atd., atd. A své konkurenty mohla "odměňovat" subdodávkami.

Poznal jsem Tomáše Horáčka jako agilního čelena sociální demokracie v Děčíně zhruba před deseti lety. Byl jedním z desítek členů, kteří se podíleli, velmi obětavě, na volebních kampaních ČSSD v době, kdy jsem byl volebním lídrem této strany v tomto kraji. Všiml jsem si také, že za pro mě nejasných okolností T. Horáček byl nucen odejít nebo byl dokonce vyloučen z ČSSD. Nyní ministerstvo zdravotnictví podle rozhodnutí ministra usiluje o to, aby získalo plný přehled o tom, jaké zakázky a ve kterých nemocnicích T. Horáček, respektive jeho firmy, po roce 2010, uskutečňovaly.

Bude to jistě zajímavé čtení. A ještě zajímavější bude vědět, kdo z politiků a z kterých stran, respektive vlivových organizací a lobbistů, kteří se pohybují kolem vysokých politiků, mu v posledních letech poskytoval politickou ochranu. Vždyť představa, že třicetiletý mladík vybuduje sám funkční korupční systém prakticky po celé republice a dokáže navázat důvěrné vztahy s managementem v desítkách nemocnic a příspěvkových organizací, je absurdní.

Otázka tedy zní, kdo to byl, kdo Horáčkovi pomáhal a zajišťoval mu politické krytí. Bez politického krytí by přece takový systém mohl s ohledem na protichůdné zájmy desítek jeho konkurentů fungovat jen po omezenou dobu a nikoliv léta. Nebudu překvapen, pokud zjistím, že onou pomocí Horáčkovi byli lidé ze stejné firmy, ze stejné vlivové agentury, kteří se před rokem přičinili ve spolupráci s mou budoucí bývalou ženou Petrou, že jsem dlouhé týdny nezmizel z předních stran bulvárů.

A protože se mě na to již několik novinářů zeptalo, znovu opakuji, s Tomášem Horáčkem v posledních letech, prakticky od svého odchodu z funkce předsedy ČSSD v červnu 2010, neudržuji žádné vztahy, neexistuje mezi námi žádné přátelství… a nebyl jsem to ani já, kdo mé budoucí bývalé ženě Petře domluvil spolupráci s firmou či firmami Tomáše Horáčka (naopak jsem jí ho rozmlouval). Možná, že je to stejná vlivová agentura, která stála za kampaní proti mně loni v bulváru....Vsadím na to krk.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…