Paroubek: Varování pro vládu v oblasti veřejných investic

03.06.2015 19:12

V měsíci dubnu „nečekaně“ poklesl objem veřejných zakázek státu zhruba o jednu třetinu. Vláda by si ve vlastním zájmu měla nechat rychle zpracovat analýzu příčin tohoto stavu, a to nejlépe mezinárodní nezávislou auditorskou společností.

Paroubek: Varování pro vládu v oblasti veřejných investic
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Nepochybuji o tom, že dědictví v resortu ministerstva dopravy, které vláda převzala po působení neschopných ministrů typu Bárty, Dobeše či Žáka, bylo žalostné. Chybí výkupy pořebných pozemků, byť se péčí současné vlády zvýšily částky za odkup pozemků zamýšlených pro veřejné stavby (to pochopitelně zajímá majitele významné části pozemků, kterým je Agrofert…). Současná vláda ale není schopná rychle vyčarovat ani projekty, tedy projektovou dokumentaci na výstavbu, a pochopitelně ani rychleji zorganizovat tendry na projektovou dokumentaci. Je to začarovaný kruh, ve kterém se vláda nyní nalézá.

Rok a čtyři měsíce od nástupu Sobotkovy vlády je v tomto ohledu jistě ještě doba, kdy můžeme říci, že za většinu problémů v oblasti veřejných investic mohou předchozí vlády. Síly setrvačnosti jsou obrovské.

Nikdo však nepochybuje o tom, že například v resortu dopravy se vůbec nedařilo ministru Prachařovi (ANO) a že zde žádné zázraky nepředvádí ani další ministr za hnutí ANO, D. Ťok.

Zdá se, že největším problémem, problémem přímo systémovým, je ovšem zákon o veřejných zakázkách, Ten totiž podle nyní platného znění umožňuje kdykoli kriminalizovat kohokoli, kdo je součástí přípravy kterékoli veřejné investice. Tento silný dojem by vláda ve vlastním zájmu měla podpořit, či naopak vyvrátit seriózní auditorskou studií.

A pokud se ukáže, že tomu tak skutečně je a za poklesem veřejných zakázek stojí především současné znění zákona o veřejných zakázkách, měla by vláda urychleně připravit nový zákon, který bude respektovat rok staré evropské směrnice v této oblasti. Ty vycházejí především z německých zkušeností a německého práva.

Nevzpomínám si, že bych kdy slyšel, že v Německu v souvislosti s veřejnými zakázkami dochází k masivnějšímu stíhání představitelů a pracovníků veřejného sektoru.
Německý zákon o veřejných zakázkách je pragmatickým a všestranně dobrým východiskem i pro české právo a zdejší investiční praxi.

Druhá věc je, jak zajistit personální stabilizaci zejména na ŘSD, tak aby na tomto pracovním úseku alespoň několik let působili skuteční odborníci se znalostí kontinuity jednotlivých dopravních staveb…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…