Paroubek: Vláda problémy OKD, včetně prodeje bytů nájemníkům, nejspíš nevyřeší

04.04.2014 8:18

K situaci v OKD.

Paroubek: Vláda problémy OKD, včetně prodeje bytů nájemníkům, nejspíš nevyřeší
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Jsem pro jakoukoliv rozumnou pomoc státu horníkům, kteří přijdou o práci ne vlastní vinou, ale vinou špatného řízení těžařských firem ze strany majitelů a managementu. Jak se ukazuje, státní podpora připravená ministerstvem průmyslu je v podstatě racionální, protože ve svých důsledcích bude kryta zvýšenými příjmy státního rozpočtu zhruba ve stejné výši. Ministr financí Babiš by při posuzování tohoto výdaje měl potlačit politické zájmy své a svého hnutí právě na Ostravsku, přestat se pokoušet o využívání zjevných chyb ČSSD (B. Sobotky) při privatizaci OKD.

V každém případě je stále větší měrou zřejmé, že OKD a jeho prodej miliardáři Bakalovi proběhl nefér způsobem a nevýhodně pro stát.  Za to politicky odpovídá v prvé řadě bývalý ministr financí a dnešní předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Připomínám, že uhlobaron Bakala vyvedl během téměř deseti let, co vlastní OKD, desítky miliard korun z této firmy (podle dostupných informací cca 60 mld. Kč a dalších cca 10 mld. Kč si údajně půjčil na zástavu bytů OKD), které zřejmě použil na zcela jiné investiční účely. Slušnost by mu proto měla velet, aby po státu nyní nic nepožadoval a řešil celou věc (tedy dopady útlumu dolu Paskov) finančně sám.

Myslím, že je správné, že alespoň sociálnědemokratickou část vlády zajímá osud horníků. V případě premiéra Sobotky jsou to však krokodýlí slzy. On celou věc přes svou spojku, R. Pokorného, zkonstruoval se Z. Bakalou.

Vládu by také mělo zajímat, jak dodrží letitý slib státu i jak bude splněn veřejný příslib nabyvatele OKD Bakaly, že za rozumných podmínek umožní odkoupení bytů těm nájemníkům RPG Bytů, kteří o to projeví zájem. Podle odborníků z oblasti realit znalých této problematiky RPG Byty (44.000 bytů) mají hodnotu cca 35 mld. Kč a ne 13,5 mld., jak uvádí bakalovský tisk, který je z levného kraje.

Jiří Paroubek, expremiér a lídr strany LEV 21 pro volby do EP

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): Nedodržené sliby a nečekaná spojenectví

21:03 Maříková (SPD): Nedodržené sliby a nečekaná spojenectví

Ostrov v Karlovarském kraji, malebné město s bohatou historií se dostalo do popředí pozornosti kvůli…