Paroubek: Vyvěšovači plakátů a jiní kazisvěti

30.03.2016 20:06

Určitá část pražské kavárny, mocně povzbuzovaná předsedou TOP 09 Kalouskem, vytáhla proti prezidentu Zemanovi a „jeho" čínské návštěvě, prezidentu Si Ťin-pchingovi. Snaží se opepřit pobyt čínského prezidenta hloupými řečmi o tom, že prezident Zeman a vláda popírají dosavadní linii české zahraniční politiky. Anebo aspoň vyvěšováním celkem nevhodných, a hlavně málo originálních plakátů s dalajlámou.

Paroubek: Vyvěšovači plakátů a jiní kazisvěti
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Pokud jde o tradiční linii české zahraniční politiky, kterou prý Zeman a vláda popírají, je spíš potřeba říci, že normální a běžnou linii zahraniční politiky, která samozřejmě byla orientována na přátelské vztahy s EU a transatlantickou spolupráci, ale nevylučovala vůbec přátelství také s jinými mocnostmi a státy světa, Ruskem, Čínou, Indií, Japonskem, Brazílií a dalšími a dalšími, nerespektovaly spíše předchozí pravicové vlády M. Topolánka a P. Nečase.

Proč by v dnešním, globálním světě měl být někdo s někým jiným znepřátelen, a hlavně proč by neměl obchodovat každý s každým? Čína politicky jistě není pluralitní demokracií západoevropského typu, ale obchoduje se všemi státy světa, tedy tam, kde o to tyto státy, resp. jejich vlády, mají zájem. A to je správné.

Je potřeba říci, že Česká republika až do vzniku druhé Topolánkovy vlády v lednu 2007, jejíž vznik ovšem umožnili také Zemanovi věrní kortešové Melčák s Pohankou, se zabývala obchodní spoluprácí se všemi. Po nástupu Topolánkovy vlády začala ovšem ČR jejími ústy všechny v EU poučovat, jak se má zahraniční politika dělat správně, a udělala vše pro to, stejně jako později Nečasova vláda, aby se ČR ocitla postupně mimo hlavní proud EU.

Topolánkova a Nečasova vláda zničily slibně se rozvíjející vztahy

Pokud jde o rozvojový svět,a zejména arabské a muslimské státy, dělaly obě pravicové vlády vše proto, aby je svou politikou popouzely a urážely, tak aby ČR skončila v závěru jejich neslavného působení v naprostém opovržení většiny zemí třetího světa.

Pokud jde o Čínu, zničily Topolánkova a Nečasova vláda slibně se rozvíjející vztahy zejména z let 2005–2006, kdy jsem Čínu jako premiér navštívil a kdy naopak v prosinci 2006 navštívil Prahu čínský premiér Wen Tia-pao. Topolánkova a Nečasova vláda zničily také velmi dobré vztahy s Ruskem.

Tito lidé, jako je Kalousek, Schwarzenberg, Bursík, Topolánek, Vondra a další, nemají žádné právo kohokoli mistrovat, a už vůbec ne současného prezidenta a současnou vládu. Je dobře, že je čínský prezident zde a že bude uzavřena celá řada smluv, které změní česko-čínské vztahy na strategické partnerství.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.