Paroubek: Výzvy pro Donalda Trumpa

25.01.2017 11:19

Zpoza oceánu přicházejí do Evropy a do České republiky zprávy o tamním politickém dění spíše chaoticky a zejména neúplně. Z těchto zpráv je zřejmé, že nově instalovaný americký prezident D. Trump není vůbec v komfortní situaci.

Paroubek: Výzvy pro Donalda Trumpa
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podle posledních průzkumů jej podporuje 37 % Američanů. Musíme dodat jen. Protože nikdy nepamatuji, že by při nástupu do úřadu měl některý z amerických prezidentů tak slabou společenskou podporu jako nyní D. Trump. Srovnáme-li ji s 55% podporou pro odcházejícího prezidenta B. Obamu, je to rozdíl dvou váhových kategorií.

D. Trump zatím v úřadu ukazuje velkou energičnost, velké pracovní nasazení a zřejmě očekává, že to voliči časem ocení. D. Trump bude zcela nepochybně chtít za 4 roky, pokud nedojde k zásadní změně jeho zdravotního stavu, což v jeho letech není tak úplně vyloučené, usilovat o znovuzvolení. Musí tedy od prvního dne v prezidentském úřadu začít pracovat na vytváření, resp. rozšiřování své politické základny mezi občany. Dobře, vyhrál to u frustrovaných, převážně bílých Američanů napříč celou americkou společností. To znamená u dělníků, zaměstnanců i významné části střední vrstvy, která se cítí být ohrožena dosavadní politikou amerických administrativ a establishmentu.

I když Spojené státy za Obamy překonaly důsledky finanční a hospodářské krize z roku 2009 a nastartovaly slušný hospodářský růst, kdy se úroveň nezaměstnanosti rekordně snížila, nemohou být především tyto vrstvy spokojeny. Jim reálné příjmy v průměru nevzrostly. To je tedy zájmová skupina, kterou D. Trump oslovil, ve volbách získal a může si tyto voliče buď stabilizovat, nebo je také ztratit.

Aby je stabilizoval, musí se zaměřit na podporu hospodářského růstu a vytváření dalších pracovních příležitostí, zejména těch dobře placených. Vláda USA musí najít mechanismus, systém, jak „donutit“ americké firmy k tomu, aby investovaly své zisky, třeba i ze zahraničí, v USA. A naopak vytvořit prostor pro zahraniční investory, aby byli ochotni investovat právě v USA.

Zatím se D. Trump s plnou vervou vrhl do řešení některých problémů, jimiž spíše může rozdmýchat další vlnu občanské nespokojenosti vůči své osobě, která se projevila vlastně už v prvních dvou dnech po jeho nástupu do funkce prezidenta. Jeho zmínka o negativním názoru na potraty, pokud bude dokonce doprovázena nějakou legislativní iniciativou, přímo galvanizuje k odporu organizace feministek, které patřily v těch prvních dvou dnech odporu proti D. Trumpovi po jeho nastupu do funkce k nejaktivnějším. A je zde celá řada témat, která mohou také galvanizovat k odporu další sociální a zájmové skupiny v americké společnosti.

Těžko si například představit, že by byla bez náhrady zrušena Obamova zdravotní reforma Medicaru. Pokud tomu tak bude, jistě to negativně ovlivní vůči Trumpovi nejméně dvacet milionů chudších amerických občanů, kteří ztratí přístup k jiné nežli k chudinské zdravotní péči. D. Trump spoléhá na to, že naopak zrušením Medicare získá vyšší střední třídu, která do tohoto systému musela solidárně přispívat, ačkoli většinou, s ohledem na svá vlastní zdravotní pojištění a společenský status, tento systém nevyužívá a léčí se v nemocnicích v rámci svých bonitních pojistek anebo za hotové.

Americká politická kultura je zkrátka jiná nežli evropská. Americká společnost není postavena na solidaritě, tak jako evropská, kde fungují systémy zdravotního pojištění, se kterými nemají problémy ani ti, kteří do nich sice přispívají, ale plně je nevyužívají.

D. Trump zatím neudělal nic, čím by rozšířil svou voličskou základnu. Bude poutavé sledovat, zda takové tažení zahájí v těch příštích týdnech či měsících. Zatím bych očekával, že se jeho voličská základna bude spíš zužovat než rozšiřovat. Je také otázka, jak zvládne staré kádry Republikánské strany. Tedy především kongresmany, kteří každým okamžikem a od počátku svého volebního období zvažují každý svůj krok a snaží se omezit takové postupy, které je připravují o voliče. D. Trump u nich prostě může narazit.

Také finanční trhy zmírnily své nadšení pro D. Trumpa. Růst akciových trhů z minulých několika týdnů zahájený po listopadovém zvolení D. Trumpa, se vlastně zastavil. Americké burzy po nástupu Trumpa mírně klesají a evropské burzy s výkyvy nahoru i dolů klesají rovněž. Jde však o poklesy vcelku nezřetelné a je otázka, jakým způsobem finanční trhy vyhodnotí další vývoj a jakým směrem se pak burzy vydají. Po inaugurační řeči D. Trumpa vyskočila okamžitě cena zlata, což je vždy vyjádřením jisté politické nejistoty ve světě. Nyní se cena zlata spíše vrací na původní úroveň. Zato dolar - i díky Trumpovým vyjádřením vyjadřujícím podporu oslabení dolaru- oslabuje dál.

Takže začátek Trumpovy vlády nezačal zrovna nejlépe. Také jeho vyhlášení o tom, že USA nepřistoupí k transpacifické spolupráci, jistě finanční trhy příliš neuspokojí, i když celkově toto rozhodnutí bylo jistě očekáváno. Dlouhodobě to ovšem znamená, že se hegemonem Pacifiku, pokud jde o hospodářství, stává Čína… Finanční trhy a nálada manažerů zejména v USA mohou oživit, pokud Trumpův kabinet již v příštím týdnu zveřejní svůj plán na oživení americké ekonomiky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.