Paroubek: Zákon o státní službě není spásou

21.01.2014 16:55

Potřebuje pomoci penězi, vzděláním i zavedením definitivy.

Paroubek: Zákon o státní službě není spásou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Zákon o státní službě jsem vždy považoval a stále považuji za klíčový pro dobré fungování státu. Doposud jsme tento zákon měli v hibernačním režimu, kdy z části platí a z části neplatí. Poslance k projednání tohoto zákona tak, aby platil zcela, nedonutila vlastní vůle, nýbrž povolební situace a účelový přístup. V každém případě je dobře, že zákon bude ve všech svých okruzích konečně platný v celé své šíři.

Zatím jsme o zákonu o státní službě slyšeli pouze tolik, že se narychlo schvaluje proto, „aby Babiš mohl být ministrem“. Toto rychlé řízení ovšem může vést ke klasickému českému politickému nešvaru, totiž, že takový zákon bude plný všelijakých chyb.

Velmi varuji před tím, aby si někdo, kdo s dnešním chodem státu není spokojen, od tohoto zákona sliboval okamžité zlepšení. Lidé se spolu se zákonem nezmění ze dne na den. Významné změny budou patrné přinejlepším za několik let.

Zákon o státní službě je důležitý a bude mít velké – doufejme pozitivní – dopady na budoucí fungování našeho státu. Nepovažuji proto za vhodné, aby se stal holí v ruce Andreje Babiše, jejíž pevnost bude uplatněna na politické soupeře.

V politice se pohybuji již nějaký rok a myslím si, že náměstci ministra by měli být politici s velmi dobrým odborným zázemím, nikoli úředníci, i když i to je možné (rozumný je „mix“ lidí ve vedení ministerstva). Stejně tak v případě hejtmanů. Nechť zázemí ministra a jeho náměstků je odborně a kvalitativně vybaveno dle uvážení toho kterého ministra. Ovšem jsou funkce ryze politické a funkce na řízeném úřadu ryze úřednické. Ministři a jejich náměstci spadají do první kategorie.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21  

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…