Paroubek: Zpátečnické rozhodnutí

03.06.2017 12:30

Donald Trump ohlásil ve středu odstoupení od Pařížské klimatické dohody. Není to tak překvapivé rozhodnutí s ohledem na to, jak se vyjadřoval již v předvolební kampani. Reakce z celého světa byla zdrcující. Stejně tak reakce Evropské unie a konec konců i další supervelmoci, Číny. Očekává se, že EU a Čína vydají nyní na právě probíhajícím summitu EU a Číny v Bruselu společné prohlášení, kterým vyjádří distanc od pozice amerického prezidenta.

Paroubek: Zpátečnické rozhodnutí
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je dobře, že také ve Spojených státech se proti rozhodnutí amerického prezidenta dosud postavily desítky starostů, několik guvernérů států, desítky rektorů univerzit a mnoho šéfů velkých společností, které budou podle svých vyjádření dohodu dodržovat dál. Dohodu hodlá dodržovat také Rusko a Čína a stejně se vyjádřil i třetí největší znečišťovatel životního prostředí po Číně a Spojených státech, tedy Indie. Konsenzus světa je tedy obrovský. Ostatně souhlas s Pařížskou klimatickou dohodou vyjádřilo 190 zemí a velká část z nich tuto dohodu také již ratifikovala. Snad nikdy v minulosti se nedostaly Spojené státy rozhodnutím svého vlastního prezidenta do takové izolace, jako nyní.

Od Trumpova rozhodnutí se distancoval také Barack Obama, bývalý prezident Spojených států, který v roce 2015 za Spojené státy Pařížskou klimatickou dohodu podepsal.

Zdá se, že lídři EU si začínají být vědomi velké odpovědnosti, kterou mají dnes za svět a za životní prostředí v něm, za stav klimatu, za stav ovzduší, vlastně za budoucnost světa. Evropská unie se v tuto chvíli má možnost stát lídrem celého světa a to nejen v této otázce.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě