Pastuchová (ANO): Ať dá výpověď v práci a bere dávky. To je tedy absurdní rada

26.05.2016 22:40

Interpelace na premiéra Sobotku na 47. schůzi sněmovny 26. května 2016 ve věci pěstounské péče na přechodnou dobu:

Pastuchová (ANO): Ať dá výpověď v práci a bere dávky. To je tedy absurdní rada
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Vážená paní nepřítomná ministryně, nedávno mě oslovila maminka osvojitelka devatenáctiměsíční holčičky, která se díky mezeře v našich zákonech dostala do tíživé finanční situace. Došlo k tomu, že pěstounka na přechodnou dobu, která se před touto osvojitelkou o holčičku starala, měla nastaveno čerpání rodičovského příspěvku v nejkratší možné délce. Pěstounka tedy téměř vyčerpala všechny prostředky z balíčku rodičovského příspěvku, konkrétně 218 500,- Kč, který souvisí s danou holčičkou. Osvojitelce tak zbylo k čerpání pouhých 1 500,- Kč, což, pokud by chtěla být s holčičkou doma do jejích tří let, představuje částku 125,- Kč na den. Víme všichni, z toho se vyžít nedá.

Ráda bych se vás tedy zeptala, jak je možné, že stále dochází k takovým případům, ačkoliv jsem byla na různých místech i ze strany MPSV v minulosti ujišťována, že takové jednání pěstounů na přechodnou dobu již možné není. Existuje nějaké zákonné řešení, jak této mamince pomoci? Podotýkám, že byla v kontaktu s úřadem práce i s MPSV a kromě rady, ať dá výpověď v zaměstnání a bere dávky v nezaměstnanosti, což považuji za absurdní, se žádného konstruktivního řešení nedočkala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL