Pastuchová (ANO): Pozvala jsem ministryni Marksovou na Tanvaldsko

26.08.2015 21:50

MPSV chce obce více zapojit do řešení sociálních problémů. Pomůže jim zákon o sociálním bydlení

Pastuchová (ANO):  Pozvala jsem ministryni Marksovou na Tanvaldsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Jak zamezit spekulacím s nemovitostmi, ve kterých bydlí sociálně slabší lidé? Jaké je postavení obcí při řešení sociálních problémů občanů? Je výhodnější pracovat nebo pobírat sociální dávky? Jak řešit situaci s nepřizpůsobivými občany? Nejen tyto otázky padly v rámci setkání ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové se starosty obcí z mikroregionu Tanvaldsko, který trápí řada sociálních problémů. Setkání se konalo na tanvaldské radnici v pondělí 24. srpna a bylo součástí výjezdu ministryně do Libereckého kraje.

„Za veliký problém považuji to, že spekulant koupí ruinu a nastěhuje do ní sociálně slabé lidi, stát mu za to platí a obce pouze bezmocně přihlížejí. Je naší prioritou tento stav změnit, bohužel to ale nejde udělat jednoduše, doplnit jednu větu v zákoně. Hledáme však cestu, jak zajistit, aby na to obce měly vliv,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová s tím, že se v podstatě jedná o předstupeň zákona o sociálním bydlení, který by měl situaci v obcích pomoci řešit.

Mluvilo se také o neexistenci hygienických norem bytů, ve kterých bydlí sociálně vyloučení lidé, problematice trvalého bydliště nebo o nezaměstnaných, pro které je například kvůli exekuci výhodnější pobírat sociální dávky. „Navzdory sociálnímu aspektu jdou tyto záležitosti mimo naše ministerstvo. Jde o balík zásadních problémů napříč resorty a já mohu pouze přiložit ruku k dílu. Považuji ale za velikou nespravedlnost, že se tady někomu vyplatí pobírat dávky místo toho, aby pracoval,“ uvedla ministryně.

Stoupla nezaměstnanost a vznikly sociálně vyloučené lokality

Starostové se dále ptali na veřejně prospěšné práce, veřejnou službu či oddlužení. „Zaznělo také, že se na Tanvaldsku během pár let vystřídala řada delegací, ale nedošlo k žádnému posunu. Věřím, že to bude tentokrát jinak. Do legislativního procesu se dostala řada důležitých novel zákonů, na kterých se obce sami podílely. Pokud se navíc podaří ministerstvu práce připravit kvalitní zákon o sociálním bydlení, obce získají nový a silný nástroj, jak řešit sociální problémy na svém území,“ řekla poslankyně Jana Pastuchová.

V souvislosti s nepřizpůsobivými občany se řešila nezaměstnanost, asistenti prevence nebo praktické školy. „Dříve na Tanvaldsku skoro všichni pracovali v tradičním textilním průmyslu, dnes tu ale stojí nevyužité brownfieldy, stoupla nezaměstnanost a vznikly sociálně vyloučené lokality. To přesně láká různé existence, které pouze zneužívají výhod českého sociálního systému. Bojuji proti tomu už několik let. Jde o problém napříč politickým spektrem, a proto si velmi vážím toho, že paní ministryně přijala naše pozvání nehledě na to, že jsme každý z jiné strany,“ dodal senátor a starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman.

Ministryně práce a sociálních věcí přijela do Libereckého kraje na základě pozvání poslankyně Jany Pastuchové a senátora Jaroslava Zemana. Svoji tour zahájila návštěvou Domova důchodců Pohoda v Turnově, následovalo setkání se starosty v Tanvaldě a debata s představiteli neziskových organizací a zastupiteli v Jablonci nad Nisou. Ministryni rovněž doprovázeli náměstkyně hejtmana pro resort sociálních věcí Libereckého kraje Lenka Kadlecová, poslanec Pavel Ploc a zastupující generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…