Pavlíčko (SZ): Pro kostku uhlí šel bych světa kraj aneb kdo a co je dnes víc

14.10.2013 9:16

Jaderná energie, uhlí, Ostravsko, limity těžby, obnovitelné zdroje, neobnovitelné zdroje, volby, OKD, Zdeněk Bakala, energetická koncepce státu, výstavba JE Temelín, odvody na rekultivace, sociální politika, zaměstnanost.

Pavlíčko (SZ): Pro kostku uhlí šel bych světa kraj aneb kdo a co je dnes víc
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

Region spotřebovávající primární zdroje ze svého okolí je pro ekonomiku a stát přínosem. Neděje se to však v případě, když musí být dotován dalšími zdroji.

Proč by se ale měly např. OKD a potažmo jeden z majitelů pan Zdeněk Bakala chovat jen sociálně, když nepodnikají v sociální sféře, ale s primárními zdroji?

Dávno již tomu, co každý ví, že železnou rudu musíme stále na Ostravsko stále dovážet, uhlí zde již dochází drahná léta a jednou také dojde úplně, jeho současná cena přestala být konkurence schopná (a to jak v rámci komodity, tak i v konfrontaci s dalšími zdroji). Státem preferovaná jaderná energie je rozhodně čistější a relativně s ní ušetříme. Pro Ostravsko bohužel i lidské zdroje v energetice a plní zde díky letité liknavosti v energetické koncepci – nekoncepci regionu medvědí službu. Viníkem rozhodně nejsou obnovitelné zdroje a energie z nich dodávaná do soustavy nebo pan Zdeněk Bakala.

Podporovat stále těžbu uhlí v zakonzervovaném průmyslovém regionu navázaném na tyto docházející neobnovitelné zdroje, to chce od politika kus odvahy „realitu s uhlím nevidět“ nebo povahu neprofesionálního kaskadéra. Denně se dozvídáme, jaké skoro zlo jsou pro nás obnovitelné zdroje a nemravní majitelé dolů a přitom si dovolujeme přepych spočívající v pouhém spalování uhlí.

Nebezpečné je vždy upnout se na jediný druh a zdroj, navíc potom ještě podpořit jeho dominanci. Podobně jako Ostravsko může v dohledné době 10 let při oddalování přijetí energetické koncepce – nekoncepce kolabovat již celá česká energetika. Dochází-li uhlí, plánujeme-li jádro, musíme také rozvíjet odpovídající podíl i obnovitelných zdrojů, aby je za  20 - 30 let po jeho vyčerpání, bez ohledu na to zda se prolomí nebo ne těžební limity na Mostecku apod., mohly nahradit. Obdobná a bolestná situace v průmyslu již dříve nastala na Kladensku a také se musela včas hledat řešení.

Zároveň si pokládám otázku: Proč funkci sociálního státu, platitele slibů politiků nebo nápravy chyb vlád a regionálních politiků má nést podnikatel, v našem případě OKD se svými majiteli ?

Dále bych se také stále ptal, kam zmizely a proč nejsou použity odvody na sociální zabezpečení a zaměstnanost, případně další prostředky, která stát úspěšně od zaměstnava- telů celá léta vybíral a do regionu i další na restruktualizaci posílal? Dnes to vypadá, že jeho představitelé je chtějí „sponzorsky“ vybrat ještě jednou.

Nelze se tedy divit, že situace potom přitahuje slovní „siláky“, kteří se od B -éčkových politiků až po písmeno Z -kových hojně střídají v regionu, obzvláště v čase předvolebním. Hledání oběti pro nasazení psí hlavy ale situaci nevyřeší.

PS: Doufám jen, že obdobné to také nebude s prostředky na ekologické rekultivace a asanace po ukončení těžby. To by již byla dvojnásobně černá smůla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alois Pavlíčko - profil

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.