Pavlík (ČSSD): Zůstalo u planých slibů

21.03.2019 9:10

Vedení hlavního města v rozporu s programovým prohlášením zatajuje podklady pro jednání zastupitelských výborů.

Pavlík (ČSSD): Zůstalo u planých slibů
Foto: Facebook Petra Pavlíka
Popisek: Předseda pražské ČSSD Petr Pavlík

Pražští sociální demokraté kritizují praxi vedení hlavního města tvořené Piráty, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a hnutím PRAHA SOBĚ, které dlouhodobě nezveřejňuje klíčové podklady k jednání zastupitelských výborů. V rozporu se závazky obsaženými v programovém prohlášení městské rady týkajícími se otevřenosti a transparentnosti tak koalice blokuje přístup veřejnosti k důležitým informacím, uvedl předseda pražské ČSSD Petr Pavlík.

V programovém prohlášení pražské koalice tvořené Českou pirátskou stranou, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a hnutím PRAHA SOBĚ se v závěru loňského roku mohli občané mimo jiné dočíst, že nové vedení hlavního města podpoří otevřenou komunikaci posilující důvěru obyvatel města v jeho správu a rozvoj a maximální možnou měrou zpřístupní dokumenty a další agendu, kterou samospráva má ve své kompetenci.

„Zůstalo u planých slibů, realita pirátského magistrátu je přesně opačná. V mnoha případech chybí podklady k jednáním výborů, což znemožňuje účinnou veřejnou kontrolu činnosti vedení města. V některých případech koalice raději, než aby zveřejnila podklady na základě naší žádosti, označí jednoduše všechny materiály za neveřejné, i když v nich nic neveřejného není,“ kritizuje s odstupem času předseda pražských sociálních demokratů Petr Pavlík. „Situace je o to absurdnější, když za neveřejné označí koalice materiály, které již předtím schválila městská rada a které jsou jinde na webu již zveřejněné,“ dodává.

Ani s měsíčním odstupem se tak veřejnost nedozví, které konkrétní podklady se projednávaly na magistrátním kontrolním výboru od prosince loňského roku. Ani jeden podklad pro jednání nelze na webu dohledat také například v případě výboru pro bydlení, výboru pro výchovu a vzdělávání nebo výboru pro IT a Smart City. Pochybení je však daleko více.

„Zastupitelský výbor pro legislativu, veřejnou správu a transparentnost má například na starosti pirátský zastupitel Jiří Dohnal. Zcela v rozporu s proklamovanou filozofií České pirátské strany o otevřenosti a transparentnosti i zaměřením tohoto významného výboru přitom na magistrátním webu chybí vedle podkladů k jednáním i samotné pozvánky na zasedání. Na únorový termín byla pozvánka zveřejněna, na březnový však již nikoliv,“ vysvětluje důvod kritiky Pavlík.

Pavlík navíc připomíná, že za funkci uvolněných předsedů zastupitelských výborů pobírají představitelé koalice nemalé odměny. V případě Pirátské strany se jedná o tři takzvaně uvolněné předsedy výborů a jednoho uvolněného místopředsedu výboru. Tři placené předsedy výborů má hnutí PRAHA SOBĚ, po jednom pak TOP 09 a KDU-ČSL.

„Současné vedení hlavního města přineslo na magistrát vedle pokryteckých frází i zcela rekordní počet placených politiků. Když jsme v závěru loňského roku kritizovali počet takto obsazených trafik pro představitele koalice, netušili jsme, že za nemalé platy budou odvádět tak nekvalitní práci,“ dodává Pavlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…