Pekarová Adamová (TOP 09): Ráda pokračuji v tradici první pracovní cesty na Slovensko

16.01.2022 15:50 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová uskuteční dvoudenní zahraniční cestu na Slovensko. Na programu bude přijetí u prezidentky Zuzany Čaputové, úvodní setkání s předsedou Národní rady Borisem Kollárem a předsedou slovenské vlády Eduardem Hegerem. V plánu má předsedkyně rovněž uctění památky zavražděného novináře Jána Kuciaka.

Pekarová Adamová (TOP 09): Ráda pokračuji v tradici první pracovní cesty na Slovensko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Ráda pokračuji v tradici první pracovní cesty na Slovensko, se kterým nás dlouhodobě pojí ty nejvřelejší vztahy,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. Předsedkyně Sněmovny uskuteční od pondělí 17. do úterý 18. ledna svou první zahraniční pracovní cestu. Ta v souladu s nepsanou tradicí povede na sousední Slovensko, kam šéfka dolní komory pojede vlakem.

Pondělní pracovní program bude převážně v režii předsedy slovenské Národní rady Borise Kollára. Ten v roli hostitele sněmovní delegaci vedenou její předsedkyní oficiálně uvítá na Bratislavském hradě. „Hlavními tématy jednání budou představení priorit naší vládní koalice, posílení vzájemné spolupráce v rámci středoevropského prostoru i při blížícím se předsednictví České republiky Radě EU,“ uvedla dále předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Následovat bude ještě pracovní jednání užší delegace s ministrem zahraničních věcí Ivanem Korčokem.

V úterý se pak v Prezidentském paláci odehraje přijetí delegace prezidentkou Slovenska Zuzanou Čaputovou. Půjde již o druhé setkání obou vrcholných političek. To první se uskutečnilo v Praze u příležitosti loňských připomínek výročí událostí listopadu 1989. Po přijetí prezidentkou bude následovat setkání s předsedou slovenské vlády Eduardem Hegerem.

Součástí pracovního programu bude též pietní uctění památky zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka. „Násilná smrt Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové před takřka přesně čtyřmi roky mnou hluboce otřásla. Snahám o umlčení pravdy a šíření strachu nesmíme mlčky přihlížet, ať už se odehrávají kdekoliv,“ dodala předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…