Peksa (Piráti): Maďarští studenti už nevyjedou na Erasmus

23.01.2023 5:34 | Ze sítí

Reakce na facebookovém profilu k zastavení programu Erasmus+ pro maďarské studenty

Peksa (Piráti): Maďarští studenti už nevyjedou na Erasmus
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Maďarsko likviduje právní stát, nezávislost soudů nebo svobodu médií. To se (bohužel) prostě děje. Evropa se proto rozhodla nedávat Maďarsku evropské peníze, dokud se celá situace nezlepší. Jenže tenhle trest dopadá i na maďarské studenty!

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí

Vžijte se do jejich situace. Chodíte na vysokou a chcete toho využít, posouvat se. Jednou z cest je studium v zahraničí a jednou z nejjednodušších cest je udělat to přes Erasmus+. Začnete tak zařizovat papíry, vybírat zemi, balit a těšit se. Konečně uvidíte, jak to chodí i jinde, a vypadnete ze svojí bubliny. Jenže pak vám do toho vlastní vláda a Evropská komise hodí vidle…

Jasně, s evropskými penězi, které jdou maďarským studentům, se může různě šmelit a může se stát, že si je někdo odkloní pro sebe. Mladí ale přišli o možnosti a dostávají se do čím dál větší izolace. Právě mladá vzdělaná generace, která zná jazyky a ví, jak to chodí jinde ve světě, může nasměrovat Maďarsko zpátky na demokratický chodník a ke svobodě. Stopnout peníze na Erasmus není řešení, tam je naopak potřeba podpora. A Evropská komise musí zařídit a ohlídat, aby peníze šly přímo ke studentům.

Orbán je tak možná bez peněz, ale největší trest je to pro maďarské občany. Zaslal jsem Evropské komisi oficiální dotaz, v kterém se ptám, proč Komise udělala tenhle podivný krok a zda ho co nejdříve nepřehodnotí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…